Stem mee voor de verkiezing Stuk van het jaar.

Stem mee voor de verkiezing Stuk van het jaar

Stem mee voor de verkiezing Stuk van het jaar.De gemeente Weert doet mee aan de landelijke verkiezing ‘Stuk van het jaar’. Hiervoor zijn tien bijzondere en unieke archiefstukken uit het Gemeentearchief uitgelicht. Deze stukken zijn vanaf donderdag 29 augustus te zien in een speciale tentoonstelling. U bepaalt met welk archiefstuk de gemeente deelneemt aan de landelijke verkiezing.

‘De Nederlandse Archieven’ (DNA) heeft deze verkiezing uitgeschreven. Oktober is namelijk de maand van de geschiedenis. In deze maand gaat DNA op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland.

Stemmen

De gemeente Weert kan maar met één van de tien archiefstukken deelnemen aan de verkiezing ‘Stuk van het jaar’. Om hieruit een keuze te maken, kan iedereen stemmen op deze archiefstukken. Dit kan t/m vrijdag 27 september 2013 via de website www.erfgoedhuisweert.nl (zoekopdracht: stuk van het jaar).

Het archiefstuk met de meeste stemmen doet mee aan de landelijke verkiezing die eind oktober plaatsvindt. Onder de stemmers verloot de gemeente een waardebon van € 50,-.

Tentoonstelling

De tien archiefstukken zijn vanaf donderdag 29 augustus levensgroot te zien in de centrale hal ven het stadhuis. Wethouder Harry Coolen opent 29 augustus om 10.00 uur deze tentoonstelling. De archiefstukken zijn t/m september te bekijken. Alle tien de archiefstukken staan ook op www.erfgoedhuisweert.nl. Naast een toelichting zijn zo ver als mogelijk de oorspronkelijke tekst en een vertaling opgenomen en de bronnen vermeld.

Dit zijn drie voorbeelden van de tien stukken uit het Gemeentearchief Weert:
‘Ruzie bijgelegd’ in deze oorkonde uit 1306 werd de ruzie over de rechtspraak in Weert met onder meer het kapittel van St. Servaas in Maastricht beslecht en werd Gerard I Heer van Weert.
‘Vrije doorgang’ in 1584 gaf Willem van Oranje een vrijgeleide voor het vervoer van wol en laken naar onder meer Bergen op Zoom en Antwerpen.
‘Soldaten in de stad’ met deze oorkonde werd de intocht van twee bataljons infanterie op 29 maart 1938 vastgelegd.

Bron: De Nederlandse Archieven

Meer lezen

Landen