Onthulling haardplaat

Start opgraving vrachtschip Dronten

Vanaf 24 juni t/m 31 juli wordt de opgraving van de resten van het 17e eeuwse scheepswrak dat in de zomer van 2014 is gevonden in Dronten verder voortgezet. Het startsein zal onder andere worden gegeven door Aat de Jonge (burgermeester van Dronten). 

Afmetingen & laadvermogen

De komende dagen hopen de archeologen de afmetingen, het laadvermogen en het type schip te achterhalen. Het wrak zal helemaal worden opgegraven en na het onderzoek worden afgevoerd.

Afgelopen zomer

De afgelopen zomer werd in het wrak een complete stookplaats gevonden. Hierin bevonden zich een koperen koekenpan, een koperen aker (wateremmer), diverse borden, kookgerij en een kruikje. Daarnaast werd er tot verrassing van velen een majolica (geglazuurd aardewerken)sierbord gevonden. In heel de collectie van het Nationaal Depot voor Scheepvaartarcheologie is geen vergelijkbaar object te vinden.

Onthulling haardplaatRomeinse soldaat op een haardplaat

In de wintermaanden van 2014 deden de archeologen verder onderzoek naar het scheepswrak en kwamen tijdens het schoonmaken van de haardplaat tot de ontdekking dat er een afbeelding van een Romeinse soldaat met het jaartal 1638 op de plaat stond. Het jaartal is wellicht voor de schipper zelf van betekenis geweest. Er wordt de komende tijd onderzocht of er elders vergelijkbare haardplaten bestaan.

IFMAF

De opgravingen worden gedaan met de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF). Met behulp van studenten, onderzoekers en amateurarcheologen gaat de organisatie de komende dagen aan de slag.  De IFMAF is een samenwerkingsverband tussen de provincie Flevoland, de gemeente Lelystad, de Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Bron

  • IFMAF Persbericht

Afbeeldingen

  • Nieuw land, 'De haardplaat onthuld'.
  • Nieuw land, 'Het wrak'.
Meer lezen