Start herinrichting eeuwenoud Domplein

Het 2000 jaar oude centrum van Utrecht wordt heringericht. Ondanks dat het Domplein nog niet door de tand des tijds is versleten, is het aan een opknapbeurt toe. De afdeling Onderhoud van de gemeente Utrecht stelt geld beschikbaar voor dit bijna een jaar durende project.

Romeins Trajectum

De geschiedenis van het Domplein gaat terug naar de Romeinse tijd, toen het huidige Utrecht de naam Trajectum droeg. De nederzetting lag aan een doorwaadbare plaats. Trajectum betekent dan ook letterlijk oversteekplaats. De herinrichting heeft als doel de duizenden jaren oude geschiedenis van dit plein meer zichtbaar te maken.

Middeleeuwse dom

Nadat de Romeinen uit Trajectum vertrokken waren, vestigde bisschop Willibrord zich daar. Hij liet verschillende kerken bouwen, waaronder de Domkerk. Daarom krijgt niet alleen de Romeinse tijd aandacht, ook de middeleeuwen zullen na de herinrichting zichtbaar zijn in het straatbeeld. Het Romeinse fort, waarvan alleen onder de grond nog restanten te vinden zijn, wordt in het straatpatroon aangegeven door middel van klinkers. Zo ook de kerkvloer van de middeleeuwse kerk.

In november zal 2017 de herinrichting klaar zijn.

www.nu.nl/utrecht/

nl.wikipedia.org/

Afbeelding

Domplein [CC BY SA 4.0 ], via Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 

 

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's