Geen foto

Standbeeld stichter van Boeddhisme ontdekt

Foto van de stèle. Foto - Jaroslav Poncar In de ruïnes van een Boeddhistisch Klooster in Afghanistan is een stenen standbeeld aangetroffen met waarschijnlijk de beeltenis van prins Siddhartha voordat hij het Boeddhisme stichtte. Het beeld is vermoedelijk 1.600 jaar oud.

De stèle werd ontdekt in een vervallen klooster op de archeologische site Mes Aynakin. Het werd al in 2010 aangetroffen, maar onlangs pas onderzocht en beschreven door Fransman Gérard Fussman. Het standbeeld is achtentwintig centimeter hoog en vervaardigd uit schist, een steensoort dat niet voorkomt in de regio.

Gebaseerd op een bronzen munt die nabij het standbeeld werd gevonden schat Fussman de stèle op 1.600 jaar oud. Prins Siddhartha leefde vijfentwintig eeuwen geleden. Het verhaal gaat dat hij verlichting heeft bereikt, een Boeddha is geworden en het Boeddhisme heeft gesticht.

Het standbeeld toont de prins in zijn jonge jaren, zittend op een troon van wilgen. Zijn ogen zijn naar beneden gericht en zijn rechtervoet rust tegen zijn linkerknie. Hij is gekleed in een dhoti, heeft een tulband om zijn hoofd en draagt colliers, oorbellen en armbanden. Aan zijn rechterhand staat een monnik met zijn rechterhand omhoog en houdt daarmee een lotusbloem of palmblad vast (nu afgebroken) en in zijn linkerhand heeft hij een rond object.

Bron: Live Science

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's