foto: Abdel Ghaffar Wadgy

Standbeeld farao Amenhotep III gevonden

foto: Abdel Ghaffar WadgyIn de buurt van Luxor hebben Egyptische archeologen onder leiding van Dr. Zahi Hawass van het departement van Antiquiteiten, een standbeeld gevonden van Farao Amenhotep III, de grootvader van Toetanchamon.

Het beeld van Amenhotep III werd in zeven delen gevonden en is 13 meter hoog. Slechts het hoofd ontbreekt nog. De rest van het meer dan 3000 jaar oude beeld is intact.

Amenhotep III was farao van de 18e dynastie, één van de bekendste dynastieën uit het oude Egypte. Zijn regeringsjaren, van 1390 tot 1352 voor Christus, kunnen beschouwd worden als hoogtepunt als het gaat om welvaart en cultuur.

Het was gebruikelijk dat er wachtersbeelden bij de ingang van een tempel stonden. Waarschijnlijk was het gevonden beeld onderdeel van een tweetal standbeelden die aan de noordelijke kant van de 3.400 jaar oude tempel stonden. Aan de oostkant staan de bekende kolossen van Memnon. Aangenomen wordt dat de standbeelden bij een aardbeving van 27 voor christus werden beschadigd.

Volgens dr. Hawass werden beide wachtersbeelden al in 1970 gevonden door de Egyptische Egyptoloog Labib Habachi en de Duitse Egyptoloog Gerhard Haeny, maar werden ze na de vondst herbegraven. Het andere beeld is tot op heden nog niet teruggevonden. De archeologen verwachten dat het niet lang meer zal duren voordat ze ook dat beeld vinden.

Archeoloog Abdel Ghaffer vertelde dat naast deze vondst ook een beeld van de godin Sekhmet en god Toth werden opgegraven. Naar verwachting wordt het beeld van de farao gerestaureerd en op de oude plaats teruggezet.

Bron: dr. Hawass

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's