Stak Hannibal hier de Alpen over?

Microbiologen van het Institute for Global Food Security en School of Biological Sciences aan de Queen’s University in Belfast hebben antwoord gegeven op één van de grootste raadsels uit de klassieke oudheid: Waar stak Hannibal de Alpen over?

Tweede Punische oorlog

Hannibal was de opperbevelhebber van het Carthaagse leger tijdens de Tweede Punische oorlog met Rome (218 – 201 v.Chr.). Zoals bekend bij de meesten, leidde hij zijn troepen – 30.000 man, 37 olifanten en 15.000 paarden en ezels – over de Alpen om Italië binnen te vallen. Het doel was om het Romeinse leger op de knieën te krijgen. Hoewel de generaal uiteindelijk in 202 v.Chr. bij Zama werd verslagen, wordt deze campagne vandaag de dag nog gezien als één van de mooiste militaire inspanningen uit de oudheid.

Welke route nam Hannibal?

Al meer dan tweeduizend jaar discussiëren historici, staatsmannen en academici over de route die Hannibal nam om de Alpen over te steken. Tot nu toe was er nooit degelijk archeologische bewijs gevonden. Deze week kwam daar eindelijk verandering in.  Queen’s University’s microbioloog Dr. Chris Allen en zijn internationale team van collega’s, geleid door Professor Bill Mahaney van York University, leverden eindelijk solide bewijs voor de meest waarschijnlijke doorgangsroute die Hannibal met zijn troepen heeft genomen.

Hannibal is volgens hen namelijk via de Col de Travesette (3000 meter hoog) door de Alpen getrokken. Dit kruispunt werd 50 jaar geleden al voorgesteld door bioloog en veelweter Sir Gavin de Beer, maar dit werd voorheen niet door de meerderheid van de academische gemeenschap geaccepteerd. Archeologen hebben decennia lang geprobeerd om bewijs te vinden, maar met de hulp van andere wetenschappen is het bewijs hoogstwaarschijnlijk gevonden.

Col de Traversette

Door gebruik te maken van een combinatie van microbiologische analyses, milieuchemie, geomorfologisch en pedologisch  onderzoek en allerlei andere geofysische technieken, hebben de onderzoekers laten zien dat een ‘massa-dierenverplaatsing’ heeft plaatsgevonden nabij de Col de Traversette. Dit kan direct gedateerd worden naar ongeveer 218 v.Chr. Dr. Chris Allen van Queen’s University zei:

“De afzetting ligt binnen een omgewoelde massa van 1 meter dik alluviale slijk, dat gevormd is door de constante beweging van duizenden dieren of mensen. Meer dan 70% van de microben in paardenmest komen van een groep dat de Clostridia heet. Deze zijn zeer stabiel in de bodem en overleven duizenden jaren. We hebben wetenschappelijk significant bewijs van deze zelfde insecten in een genetische microbe afdruk die precies dateert naar de tijd van de Punische invasie.” 

Bronnen:

www.qub.ac.uk

www.scientias.nl

www.archaeology.org

Afbeelding:

Hannibal trekt de Alpen over, via Wikipedia

Meer lezen