Stadscentra zijn schatkamer voor archeologen

Bij opgravingen in het centrum van Leiden stuitten archeologen op een aantal stukken muur putten. Waarschijnlijk gaat het om beerputten en een waterput. Saillant detail: de beerputten stonken nog. Ook in het centrum van Den haag werd gegraven, en ook daar kwamen beerputten aan het licht. 


Opgravingen in Leiden

De opgraving op de Garenmarkt in Leiden wordt uitgevoerd in het kader van de aanleg van een parkeergarage. Hoe oud de aangetroffen resten zijn, wordt op dit moment nog onderzocht. Het gebied waar de Garenmarkt in Leiden ligt, werd omstreeks de 15e eeuw aangelegd. Terwijl de muurresten en de putten worden onderzocht, gaat ook de opgraving op de Garenmarkt door. Er wordt verwacht dat er de komende weken nog meer gevonden wordt. Naar verwachting liggen er onder de middeleeuwse resten nog sporen uit de Romeinse tijd. Vrijdag 16 juni kunje tussen 16.00 en 18.00 uur een kijkje nemen bij de opgravingen op de Garenmarkt. 

Omroep West en Unity TV interviewde de archeologen die in Leiden aan het werk waren.

[video: https://www.youtube.com/watch?v=ZjoyUFWCLn0]

Opgravingen bij Grote Kerk in Den Haag

Ook rondom de Grote Kerk in Den Haag wordt gegraven. Daar wordt gewerkt aan de herbestrating van het plein. Geheel volgens de verwachting stuitten archeologen daar op graven. Tot in de zeventiende eeuw lag op die plek namelijk een kerkhof. Ook troffen archeologen een deel van een ommuring aan en een beerput aan.

Het is zeldzaam dat archeologen zo midden in dichtbebouwde stadscentra aan het werk kunnen.

Bropnnen:

Unity TV, Erfgoed Leiden en OmstrekenAD Den Haag

Meer lezen
Tijdvakken
Landen