Geen foto

Sporen uit Romeinse tijd ontdekt in Apeldoorn

In Apeldoorn zijn sporen uit de Romeinse tijd gevonden.Archeologen hebben sporen van Romeinse bewoning gevonden op de hoek van de Asselsestraat en de Herderweg in Apeldoorn. Afgelopen jaar werd ook een Romeinse nederzetting blootgelegd aan de Herderweg.

De opgravingen werden uitgevoerd in het kader van de bouw van twee vrijstaande woningen. De bouwplaats werd al eerder gemarkeerd als een potentiële vindplaats voor archeologische sporen. Archeologisch onderzoeksbureau RAAP uit Zutphen werd ingeschakeld om het onderzoek te verrichten.

De vondsten bestaan uit tientallen paalsporen, vijf resten van schuren of werkplaatsen, een woning en een armband. Volgens gemeentelijk archeologe Masja Parlevliet en Eric Norde van RAAP gaat het om een voortzetting van de nederzetting die afgelopen jaar werd gevonden. “We hebben zelfs veel meer paalsporen gevonden,” aldus Norde. “Ik heb het idee dat we meer naar de kern van de nederzetting komen.”

Datering op gevonden scherven van Romeins aardewerk wijst uit dat de sporen stammen uit een periode tussen de 1e en 3e eeuw na Christus. “Vorig jaar dachten we nog aan een nederzetting uit de 2e of 3e eeuw,” zegt Norde. “Nu denken we dat de plek zeker twee eeuwen bewoond is geweest.” Tijdens de opgravingen van vorig jaar werd ook een ijzeroven gevonden.

“Het zijn bijna allemaal lelijke dingen,” merkt Parlevliet op, “maar het gaat om het verhaal. Dit is toch de enige nederzetting uit de Romeinse tijd die we tot nu toe in Apeldoorn hebben gevonden. Zelfs nationaal is er belangstelling voor.”

Bron: De Stentor

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's