Het mozaïek in de tombe

Speculaties over graftombe bij Amphipolis

Een graftombe bij Amphipolis waar al sinds 2012 onderzoek wordt gedaan blijft de gemoederen bezig houden. De vondst van menselijke resten in de tombe voedt de speculaties dat dit wel eens het graf van Alexander de Grote zou kunnen zijn.

Vijf lichamen

Het was een van de grootste mysteriën van het afgelopen jaar voor Griekse archeologen. Van wie was het skelet dat in de tombe bij Amphipolis  werd gevonden. Na nader onderzoek naar de resten bleek dat het niet om één, maar om vijf personen gaat. Het gaat om de resten van een vrouw van ongeveer 60 jaar oud, twee mannen van tussen de 30 en 35 jaar oud, een pasgeboren baby. Van de vijfde persoon is alleen vastgesteld dat het om een volwassene gaat. Het lichaam is grotendeels gecremeerd.  DNA testen moeten uitwijzen of de vijf lichamen aan elkaar verwant zijn.

Uit de tijd van Alexander de Grote

De tombe is gedateerd tussen 325 en 300 voor Christus, de tijd van Alexander de Grote. Even werd er gespeculeerd dat dit wel eens het graf van Alexander de Grote zelf had kunnen zijn. Zowel het graf als de lichamen komen uit de tijd van Alexander de Grote. Ook zouden de twee mannen ongeveer even oud zijn als de legendarische heerser. Historici zijn er echter altijd vanuit gegaan dat Alexander de Grote in zijn hoofdstad Alexandrië is begraven.

Graf van een rijk persoon

Archeologen zijn er van overtuigd dat het graf aan een rijk en belangrijk persoon toebehoorde. Het is één van de grootste graven die ooit in Macedonië is gevonden en het is zeer rijk versierd. De ingang van de tombe werd bewaakt door twee sfinxen en op de vloer werd een indrukwekkend mozaïek gevonden.

Identiteit staat niet vast

Hoewel er flink gespeculeerd wordt over van wie de skeletten zijn, waarschuwt het Griekse ministerie van Cultuur dat de uitkomst van het onderzoek nog niet vast staat. Het cruciale onderzoek moet nog beginnen.  

Bronnen:

http://greece.greekreporter.com/2015/01/20/new-theories-on-buried-in-amphipolis-tomb/

http://greece.greekreporter.com/2015/01/19/five-dead-inside-amphipolis-tomb/

Afbeelding: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Abduction_of_Persephone_by_Pluto,_Amphipolis.jpg

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's