Spectaculaire vondst van beeld van Farao Sahu-re

Belgische archeologen van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in Brussel vinden een deel van het beeld van de farao Sahoere, ook wel Sahu-re geschreven. Onder leiding van Dirk Huyge groef het team het 4400 jaar oude beeld op. De vondst is gedaan in Elkab, tussen Luxor en Aswan. Volgens het Egyptische Ministerie van Antiquiteiten gaat het om een ontdekking van "grote betekenis en belang".

Unieke vondst

Tussen de dubbele stadswal uit het late Oude Rijk ontdekten archeologen een fragment van een zittend koningsbeeld. Het Belgische team groef enkel de onderste helft van het beeld op, maar volgens Huyge is daarin de naam van Sahu-Re gegraveerd. De basis en onderbenen die zijn gevonden zijn 21,7 centimeter hoog. Geschat wordt dat het complete beeld 70 centimeter hoog was. De onderzoekers stellen dat het om een unieke vondst gaat. Er kunnen namelijk slechts twee andere beelden met zekerheid aan Sahoere toegeschreven worden. Het Belgische team voert sinds 2009 opgravingen uit in Elkab dat al sinds prehistorische tijden bewoond werd.

Farao Sahoere

Farao Sahoere regeerde van circa 2496 tot 2483 v. Chr. Hij was een farao van de 5e dynastie van het Oude Egypte. De farao is vooral bekend om zijn piramide, en zijn doden- en valleitempel in de Koninklijke necropool van Aboesir (iets ten noorden van Sakkara). Daarnaast is hij bekend als de farao die een expeditie over de Rode Zee naar het mythische land Punt stuurde om er wierook en mirre te halen. Duizend jaar later zou de meer bekende vrouwelijke farao Hatsjepsut dat nog eens overdoen.

Mythisch land

De precieze locatie van het land Punt is niet zeker, maar het gaat wellicht om Jemen of Somalië. Het mythische land komt voor in oud - Egyptische reisverslagen en religieuze teksten. De naam van een provincie van Somalië, Puntland, is afgeleid van de naam Punt. Vooralsnog is er geen archeologisch bewijs van het bestaan van het mythische land.

Afbeelding door Keith Schengili-Roberts (eigen werk) [CC BY SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/)], via http://commons.wikimedia.org/


historiek.net/
deredactie.be/
wikipedia.org/wiki/Sahoere
wikipedia.org/wiki/Poent

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's