Romeinse sarcofaag Zülpich

De opgegraven sarcofaag

J. Vogel-LVR Landesmuseum Bonn

Spectaculaire vondst: Romeinse sarcofaag boordevol schoonheidsartikelen

Een team archeologen heeft bij het Duitse plaatsje Zülpich een Romeinse sarcofaag uit de derde eeuw opgegraven. In de sarcofaag werden het skelet van een vrouw en bijzonder waardevolle grafgiften gevonden.

Romeinse weg

Het graf werd gevonden langs het traject van de Romeinse weg die van Keulen naar Trier liep. Een van de plaatsen die onderweg werd aangedaan was Tolbiacum, het huidige Zülpich. Langs het tracé zijn door middel van luchtfoto's en proefsleuvenonderzoek verschillende sporen van Romeinse landgoederen gevonden. Bij de uitbreiding van een industrieterrein aan de rand van Zülpich kwam de sarcofaag aan het licht.

De sarcofaag was nog onaangeroerd. Om er zeker van te zijn dat er geen waardevolle vondsten verloren zouden gaan, hebben archeologen het loodzware stenen gevaarte in zijn geheel uit de grond getild en naar het LVR Landes Museum in Bonn gebracht om daar te laten onderzoeken.

Grafgiften

Daar werd na 1700 jaar het deksel van de sarcofaag gelicht. In de sarcofaag lag het lichaam van een vrouw, die naar schatting tussen de 25 en 30 jaar oud was toen ze overleed. Bij haar begrafenis werd ze vergezeld van veel bijzonder waardevolle grafgiften. Onder de grafgiften waren veel cosmetica-artikelen.

Cosmetica-artkelen in het graf

Opvallend was een klapmes waarvan het handvat een Hercules-figuurtje voorstelde. Daarnaast werd een bewerkte glazen schaal voor rituele handwassingen gevonden, een zilveren handspiegel en een kleurenpalet voor make-up, inclusief een spateltje om de make-up mee aan te brengen.

De vondsten worden verder onderzocht in het LVR-Landes Museum in Bonn.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's