Geen foto

Spaanse zilvermunt uit 17e eeuw gevonden

In de VS is een Spaanse zilvermunt gevonden uit de 16e of 17e eeuw. Tijdens een opgraving nabij het historische landhuis Hamilton House in de Amerikaanse staat Maine is een Spaanse zilvermunt van 8 real (een oud betaalmiddel in Spanje en haar koloniën) uit de 16e of 17e eeuw gevonden. De opgraving maakte deel uit van een archeologisch project van de Old Berwick Historical Society.

De Spaanse zilvermunt had meerdere bijnamen, waaronder de Spaanse mat, de Spaanse dollar en de bekende ‘piece of eight’ (peso de ocho). De vondst werd gedaan door een studente van de Universiteit van Southern Maine, die vrijwillig deelnam aan het archeologische project. De studente dacht aanvankelijk dat de munt een schelp was. “Voordat ik hem wegdeed, spoot ik hem schoon met water, en toen zag ik dat er unieke markeringen op stonden,” aldus de studente, Whitney Parrish.

Hoewel de munt zwaar beschadigd is, zijn de getallen 6 en 8 en een afbeelding van een kruis (zoals die afgebeeld werden op Spaanse munten uit de 16e en 17e eeuw) duidelijk te onderscheiden. De munt werd gevonden op een stuk land nabij Hamilton House, wat sinds 1970 een National Historic Landmark is. Het wordt door velen geloofd dat er in de 17e eeuw  een taveerne stond op de locatie van de vondst.

Geldtekort

Volgens historische documenten stond er echter ook een fort op het land, die tijdens de 16e en vroege 17e eeuw werd bemand. Er is echter nog geen fysiek bewijs voor dit fort opgegraven, hoewel het team wel funderingsstenen, fragmenten van kleien pijpen en serviesgoed hebben gevonden. Deze vondsten ondersteunen de theorie dat er een taveerne heeft gestaan.

Volgens de projectleider Neill De Paoli is de munt op de locatie terechtgekomen omdat er indertijd een tekort aan muntgeld was. “Het tekort aan een geldsoort leidde ertoe dat Spaanse munten in de Engelse koloniën werden geïntroduceerd. Dit gebeurde nadat de munten geslagen waren in Zuid-Amerika en verhandeld werden in het Cariben,” aldus De Paoli. “Deze vondst toont aan hoe een artefact het verhaal van de economie van een regio kan vertellen en hoe mensen honderden jaren geleden leefden.”

Bron: Foster's Daily Democrat

Meer lezen

Tijdvakken