Spaanse juwelen gevonden onder voormalig indianennederzetting
In de staat Georgia in de Verenigde Staten zijn Spaanse juwelen en voorwerpen uit de 16e eeuw gevonden. Indertijd bevond zich op de locatie een nederzetting van indianen. De ontdekking duidt aan dat de expeditie van conquistador Hernando de Soto een hele andere route heeft genomen dan aanvankelijk werd gedacht.
Hernando de Soto was een Spaanse ontdekkingsreiziger en conquistador en leidde van 1539 tot 1541 de eerste Europese expeditie die diep in het territorium van de Noord-Amerikaanse indianen kwam. Hij wenste met de expeditie hetzelfde succes te behalen die Spanje had bewerkstelligt in Zuid-Amerika tijdens het veroveren van het keizerrijk van de Inca’s.
Archeologen van Atlanta’s Fernbank Museum of Natural History heeft nu glazen kralen, ijzeren gereedschap en bronzen en zilveren ornamenten in het gebied gevonden die dateren tot het midden van de 16e eeuw. De locatie, waar ze aanvankelijk onderzoek naar deden naar een Spaanse missie uit de 17e eeuw, wordt nu ook wel de ‘Glass Site’ genoemd.
Archeologische iPhones
“Voor indianen in het zuiden van 500 jaar geleden zouden voorwerpen als glazen kralen en ijzeren gereedschap hetzelfde zijn als iPhones voor ons,” aldus projectleider Dennis Blanton. “Het was gemaakt van voor hun onbekende materialen, soms in briljant blauwe en rode kleuren die ongeëvenaard waren in hun thuisland.”
Blanton noemt de vondst een verrassing. Het was namelijk bekend dat de Soto en zijn expeditie over een rivier was gestoken, ca. 160 kilometer verderop. De archeologen hadden niet verwacht dat hij en zijn mannen zo ver naar het zuidoosten waren getrokken. Het is de grootste vondst van vroeg 16e-eeuwse Spaanse voorwerpen ooit gevonden in de Verenigde Staten.
Ceremonieel
Opmerkelijk is dat de vondst werd gedaan in de ruïnes van een groot, piramideachtig gebouw. De archeologen denken dat de Soto participeerde aan een ceremonieel evenement waarin giften werden uitgewisseld, zoals eten of toegang tot de landen van de indianen. Ook geloven de onderzoekers dat het territorium toebehoorde aan de Ichisi indianen.
Volgens Blanton is er geen bewijs gevonden van moord of vandalisme jegens de Spanjaarden of indianen, zoals bij de ontdekkingsreizen vaak wel het geval was. Wel weet hij vrijwel zeker dat het de Santo’s groep was, gezien de voorwerpen overeenkomen met voorwerpen die gevonden zijn bij andere archeologische locaties waar de Soto langs was gekomen. De vondst zou volgens Blanton waardevol inzicht geven in hoe indiaanse stammen georganiseerd waren.
Bron: National Geographic