Geen foto

Slag van Marathon nabootsing succesvol verlopen

Er was meer opkomst verwacht dan dat er kwam. Beeld: AFP, Louisa GouliamakiAfgelopen zaterdag heeft het re-enactment van de Slag van Marathon nabij Athene plaatsgevonden. Dit historische gevecht tussen de Grieken en Perzen in 490 voor Christus is compleet nagebootst, tot op de peperdure, handgemaakte harnassen van de deelnemers toe.

Dit weekend verzamelden talloze archeologische fanaten uit Europa, Noord-Amerika en Australië zich op Marathon Bay dicht bij de Griekse hoofdstad Athene. Naast het nagebootste gevecht werden er ook activiteiten als koken, kamperen, boogschieten en allerlei andere culturele belevenissen getoond. Het evenement werd ongeveer twee weken terug aangekondigd.

De Slag van Marathon was een beslissende veldslag in de Eerste Perzische Oorlog en wordt door veel mensen gezien als het gevecht waarin de Grieken de westerse civilisatie redden. Het was daarmee een keerpunt voor Europa, omdat de Grieken aantoonden dat de Perzen verslagen konden worden.

“Het is een droom die na tien jaar eindelijk uitkomt,” aldus Hywel Jones, een man uit Wales die helemaal uit Wales naar Griekenland is gekomen om te vechten als een hoplite, een soldaat van de Oude Grieken. Hij was één van de pakweg 50 deelnemers die duizenden euro’s in hun uitrusting en reisarrangementen hadden gestoken om dit evenement mee te maken.

“Wat je hier ziet is een product van 11 jaar voorbereidingswerk,” vertelt Andy Cropper, een spreker bij universiteiten in Engeland en lid van een Britse historie associatie. “Het was al het geld waard omdat het zo’n uniek moment is voor een Griekse re-enactor om op het veld van Marathon te staan.”

De deelnemers sliepen op matrassen gevuld met hooi, aten simpel eten met groenten, fruit, kaas en water en deden eigenlijk alles waarvan gedacht werd dat het indertijd gedaan werd. Hoewel er aanvankelijk veel meer gepland stond, zoals het bezoeken van een eeuwenoude tombe waar Griekse krijgers waren begraven, heeft het Griekse Ministerie van Cultuur veel aanvragen geweigerd. Ook hadden de organisatoren ca. 200 mensen verwacht, maar kwamen er uiteindelijk maar 50 hoplites opdagen en een handjevol Perzische boogschutters.

Beeld: AFP, Louisa GouliamakiOndanks dat, was het een geslaagd evenement. “Ik denk dat het dorp graag heeft dat we elk jaar terugkomen,” aldus Christian Cameron, een Canadese auteur en tevens organisator van het evenement. “Als ze het nog eens willen, dan doen we het beter. 50 Mensen is een begin, 500 is een bereikbaar doel.”

Bron: Google news

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's