Geen foto

Skelettenmysterie Steenbergen nog steeds niet opgelost

Archeologen weten nog steeds niet waar de overblijfselen vandaan komen.In februari 2010 werden tien skeletten opgegraven uit de bodem van een bouwterrein aan de Burgermeester Van Loonstraat in Steenbergen. Na een recente lezing over het onderzoek van afgelopen jaar, is weinig meer bekend geworden, behalve dat de mensen waarschijnlijk geëxecuteerd waren.

De vondst van vorig jaar betrof onder meer schedels, onderkaken, wervels en ribben van tien mensen. Het werd al snel duidelijk dat de overblijfselen meer dan een eeuw oud waren en dat het niks met een misdrijf te maken had. De archeologen stuitten op de overblijfselen toen de Boerenbondwinkel op de Burgermeester Van Loonstraat werd gesloopt.

Tijdens een lezing in de nieuwe school ’t R@velijn in Steenbergen zei archeoloog Edwin Hoving dat ‘het mysterie van Steenbergen nog niet is opgelost’. Het geslacht van acht van de tien skeletten was wel achterhaald - zes mannen en twee vrouwen tussen de 21 en 40 jaar - en Hoving concludeerde dat het waarschijnlijk om een executieplaats ging.

De archeologen hebben namelijk ook kettingen in de graven gevonden. Deze werden gebruikt om geëxecuteerden aan op te hangen om aan het volk te tonen. De kettingen werden tot nu toe maar op één andere executieplaats aangetroffen, namelijk in Polen. Waarom de mensen waren geëxecuteerd en waar ze vandaan komen, is echter nog niet bekend. Hoving hoopt volgend jaar met meer inzichten te komen.

Bron: BN De Stem

Meer lezen

Tijdvakken

Landen