Skeletten op de Beestenmarkt

Archeologen stuitten in Halle (BE) op een oude begraafplaats. Wat is de historische achtergrond van deze plek en hoe oud is de begraafplaats? Op deze vragen hopen de archeologen antwoord te krijgen.

Skeletten

Dat er een begraafplaats  lag op de plek waar gegraven wordt is bekend. Het kerkhof was in gebruik tot 1784. De menselijke resten liggen maar 30-50 cm onder de bestrating. Waarom zijn de skeletten niet geruimd tijdens de bestrating en hoe kan het dat afvoerbuizen dwars door een aantal skeletten kan lopen? Mening inwoner van Halle houdt zich met deze vragen bezig en komt nieuwsgierig naar de opgraving kijken.

Verschillende lagen met skeletten

Toch kan de eeuwenoude begraafplaats informatie opleveren. De archeologen vermoeden dat het gaat om een begraafplaats die bestaat uit verschillende lagen met graven. Dat betekent dat er mogelijk nog één of twee lagen met skeletten onder de bovenste laag ligt. Alle skeletten worden in kaart gebracht, verwijderd en in een onderzoeksruimte verder onderzocht. Zo hoopt men na te gaan wat het geslacht, de leeftijd en de mogelijke doodsoorzaak van de overleden persoon is.

Regelgeving

Nog niet zo lang geleden ging men anders om met archeologie. Er werd minder tijd voor onderzoek genomen omdat men er minder waarde aan hechtte dan nu. Gelukkig is de regelgeving rondom archeologie veranderd waardoor dit soort situaties niet meer voor mogen komen. Nu is het verplicht om graven op te graven als de plek een andere functie krijgt.

 

www.nieuwsblad.be

Meer lezen

Tijdvakken