Geen foto

Skelet van voorouder Tyrannosaurus-rex gevonden

Schedel Tyrannosaurus-rex.Onderzoekers van het Natural History Museum in het Amerikaanse Utah hebben het skelet gevonden van een nieuwe dinosaurus. De soort blijkt een onbekende voorouder te zijn van de Tyrannosaurus rex. De dinosaurus leefde waarschijnlijk 95 miljoen jaar geleden.

Lythronax argestes

In 2009 ontdekten de wetenschappers het skelet tijdens opgravingen. Waarschijnlijk leefde het dier 95 miljoen jaar geleden in centraal Noord-Amerika, wat destijds zeer tropisch was. Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat de dinosaurus een voorouder is van de Tyrannosaurus-rex. De nieuwe soort krijgt de naam Lythronax argestes (argestes verwijst naar de Griekse godin van de wind). De nieuw ontdekte soort had een korte snuit en veel tanden net zoals zijn nakomeling.

Nieuwe informatie

De vondst van de nieuwe dinosaurussoort is belangrijk, omdat die nieuwe informatie biedt over de ontwikkeling van de tyrannosaurusfamilie. Archeologen vragen zich al tijden af waarom de tyrannosaurusfamilie zoveel soorten kent. Paleontologen van het Natural History Museum vermoeden dat dit komt door de daling en stijging van de zeespiegel. Hierdoor zouden de verschillende dinosaurussoorten geïsoleerd van elkaar geleefd hebben waardoor ze allemaal anders zijn geëvolueerd.

Het skelet van de Lythronax argestes is sinds 6 november 2013 te zien in het Natural History Museum. Het is de oudste en grootste vleeseter in de collectie van het museum.

Bron: Historiek 

Meer lezen
Tijdvakken