Een Bulgaarse archeoloog wil Mongoolse sjamanen als toeristische attractie.

Sjamanen als toeristische attractie voor archeologische sites

Een Bulgaarse archeoloog wil Mongoolse sjamanen als toeristische attractie.De Bulgaarse archeoloog Nikolay Ovcharov heeft tijdens een persconferentie een opmerkelijk voorstel gedaan. Volgens hem moeten er Mongoolse sjamanen naar Bulgarije komen om de archeologische sites ‘meer tot leven te brengen’.

De archeoloog beweert het plan met zijn team en met een aantal lokale sjamanen in Mongolië besproken te hebben. “Waarschijnlijk zullen we volgend jaar april en mei authentieke sjamanistische rituelen in Bulgarije hebben,” aldus Ovcharov. De reden dat hij Mongoolse sjamanen uitnodigt is omdat de eeuwenoude Bulgaarse stammen Turkse voorouders hadden, en op deze manier dus ook gerelateerd waren aan de Mongolen.

“De deelname van echte sjamanen is erg belangrijk vanuit wetenschappelijk perspectief, maar het zorgt ook voor een goede toeristische attractie,” aldus Ovcharov. De archeoloog wil de rituelen plaats laten vinden op de Bulgaarse sites Madara en Varna, maar ook bij de eeuwenoude stad Perperikon.

Ovcharov heeft meerdere archeologische ontdekkingen op zijn naam staan, waaronder een Thracisch reliëf uit Perperikon, een tempel gewijd aan de Griekse god Dionysos en het bewijs voor het bestaan van een tot dan toe onbekende Christelijke aartsbisschop.

Bron: Novinite

Meer lezen

Tijdvakken

Landen