Geen foto

Sint-Eusebiuskerk in Arnhem staat op instorten

De kerk is al sinds 1972 in verval.Volgens restauratiearchitect Erik Jan Brans is de Eusebiuskerk in Arnhem in een dusdanig slechte staat, dat het niet ondenkbaar is dat er een hele zijmuur in elkaar zal storten. Jarenlang vallen er al brokken steen van de kerk af.

Een zijmuur, de torenmuur, ornamenten en waterspuwers. Elk van deze onderdelen zouden zomaar kunnen afbreken. “Het gaat om meer dan af en toe een brokje steen dat naar beneden valt,” aldus de architect. Sinds enkele jaren staat de Eusebiuskerk in Arnhem al in de steigers om de afbrokkelende stenen te verhelpen.

De Eusebiuskerk stamt uit 15e eeuw. Het duurde meer dan een eeuw om de bouw af te ronden. In de kerk bevindt zich het graf van Karel van Egmont, hertog van Gelre en graaf van Zutphen van 1492 tot 1538. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de kerk tijdens de Slag om Arnhem grotendeels verwoest. De restauratie van de beschadigingen waren in 1964 voltooid, toen koningin Juliana de kerk heropende.

Historisch verval
Vanaf 1972 begon de kerk echter tekenen van verval te tonen. Er begonnen stukken steen af te brokkelen op meerdere locaties, wat na twee restauraties in 1983 en 1994 nog steeds niet verholpen was. “Een beetje opknappen is geen optie meer; daarvoor is de situatie te ernstig,” aldus Brans. “De Eusebiuskerk heeft echt een fundamenteel probleem.”

Complete restauratie zou zo’n 60 tot 80 miljoen euro gaan kosten. De Arnhemse gemeenteraad is er nog niet over uit of die restauratie ooit door zal gaan.

Bron: De Pers

Meer lezen