Geen foto

Schots kasteel uit Middeleeuwen beklad met eeuwenoude graffiti

Mingary Castle fotograaf Dave FergussonArcheologen hebben op de muren van de kapel van het Schotse Mingary Castle graffiti aangetroffen. Opmerkelijk hieraan is dat de graffiti 700 jaar oud is. De simpele tekeningen zijn waarschijnlijk aangebracht door een ongeletterd persoon tijdens de Middeleeuwen.

Graffiti op middeleeuws kasteel

Historicus Jon Haylett woont in de buurt van het kasteel en zegt dat de tekeningen ontdekt zijn door een team onder leiding van bouwkundig adviseur Tom Addyman. Dit team houdt zich bezig met het onderhoud van het Schotse Mingary Castle en trof de graffiti aan op de gepleisterde muren van de kapel. Mingary Castle ligt op het schiereiland Ardnamurchan.

Archeologen die de tekeningen hebben onderzocht denken dat deze gemaakt zijn in de periode dat de kapel gebouwd werd, tussen 1265 en 1295. De tekeningen zijn vrij eenvoudig en stellen waarschijnlijk onder meer een schip voor.

Simpele graffiti door analfabeet

Volgens Haylett vond Addyman minstens vier stukken muur beklad met graffiti. Hij vermoedt dan ook dat de simpele tekeningen door een analfabeet op de muren zijn gekrast.

Één afbeelding lijkt op een typische vuurtoren die op het schiereiland Ardnamurchan voorkwam en op een ander stuk van de muur staat een schip afgebeeld. Weer een andere afbeelding lijkt erop te wijzen dat de vandaal van 700 jaar geleden zijn initiaal achterliet, namelijk de hoofdletter ‘I’.

Oudste graffiti in Schotland

Haylett zei op BBC Radio Scotland dat de vondst bijzonder is. Volgens hem praat de vandaal op deze manier min of meer met ons. Hij denkt bovendien dat dit de oudste graffiti is die in Schotland is aangetroffen.

Bron: bbc.co.uk

Meer lezen
Tijdvakken