Kublai Khan

Kublai Khan

Public Domain, via Wikimedia Commons

Schipwrak Kublai Khan mogelijk gevonden

Archeologen hebben de overblijfselen van een schip nabij de kust van Nagasaki ontdekt. Ze denken dat deze toebehoorde aan een vloot  van 4.400 schepen in 1281, toen de Mongoolse Kublai Khan Japan probeerde binnen te vallen. Een groot deel van de vloot ging verloren aan het woeste oceaanweer.

Het schip werd een meter onder de zeebodem gevonden, ca. 25 meter van de kust van Nagasaki af. Onderzoekers hopen met deze vondst het schip uit de Yuan Dynastie te reconstrueren. De gevonden onderdelen zouden bovendien van grote hulp zijn voor het identificeren van alle eigenschappen van het 20-meter lange oorlogsschip.

Het schip werd gevonden door middel van ultrasoon onderzoek. Het is bovendien de eerste vondst uit die tijd die een intacte romp heeft. De planken zitten zelfs nog met nagels aan de kiel vast. “Deze ontdekking is van enorm belang voor ons onderzoek,” aldus Yoshifumi Ikeda, professor van archeologie bij de universiteit van Ryukyus.

Archeologische vondsten

De archeologen vonden bovendien meer dan 4.000 voorwerpen, waaronder keramiekscherven, bakstenen, kanonskogels en stenen ankers. Deze werden nabij het wrak gevonden, wat de voornaamste reden is dat archeologen het schip verbinden aan de invasievloot. Het schip is overigens nog niet uit de grond gehaald. De eerste stap, volgens Ikeda, is het behouden van de vondst door netten over de locatie te spannen.

Kublai Khan was de vijfde Grootkan van het Mongoolse Rijk en stichter van de Yuan-dynastie in China. Hij heerste van 1260 tot 1294. In 1281 voerde hij met een vloot van 4.400 schepen, die ruim 40.000 Koreaanse, Mongoolse en Chinese troepen met zich meebrachten, richting Japan. De vloot werd echter vrijwel compleet verwoest na een twee dagen durende tyfoon nabij de Tsushima Straits.

Bron: CNN

Meer lezen
Tijdvakken
Landen