Geen foto

Schepen Francis Drake bij Panama gevonden door archeologen

Archeologen hebben twee schepen van de Britse Sir Francis Drake gevonden.Een team van archeologen denkt twee schepen gevonden te hebben van de vloot van de legendarische Engelse kaapvaarder Francis Drake. In de ogen van de Britten was de kapitein een held en beschermheer van de kroon en koningin, maar in de ogen van de Spanjaarden was hij niks meer dan een piraat en slavendrijver.

De onderzoekers vonden de schepen in de wateren van de Caraïben nabij Panama. De vondst was gedaan in hetzelfde gebied waar Drake was begraven in een loden doodskist. Middels technologieën die gebruikt worden door de olieindustrie konden ze de schepen opsporen. Volgens de archeologen is het bewijs ‘overweldigend’ dat de schepen inderdaad van Drake waren.

Archeologen en duikers zoeken al jaren naar het graf van Francis Drake. Het team dacht bij de vondst van de schepen dat de doodskist ook gevonden zou worden, maar dit was niet het geval. Wat ze wel vonden, was 24 meter aan goed behouden romp die dateren tot de tijd waarin Drake leefde, van 1540 tot 1596. Volgens de archeologen toont de romp tekenen dat de schepen aan wal zijn geraakt en verbrand zijn, wat overeenkomt met de verhalen van de ondergang van de ‘Elizabeth’ en de ‘Delight’, twee van Drakes schepen.

Sir Francis Drake

De archeologen vonden de 'Elizabeth' en de 'Delight' van Francis Drake.Drake was een beruchte zeekapitein die veel aanvallen op de Spanjaarden in de Caraïben pleegde, waaronder een aantal Spaanse zilvertransporten. Hij was viceadmiraal van de Britse vloot toen hij in 1588 een overwinning boekte tegen de Spaanse Armada. Ook was hij van 1577 tot 1580 verantwoordelijk voor de tweede rondvaart om de wereld.

In zijn laatste jaren kende Drake een aantal nederlagen. In 1595 mislukte zijn aanval op de haven van Las Palmas, waarop een onsuccesvolle campagne tegen Spaans-Amerika volgde. Tijdens die campagne verloor hij een slag bij San Juan de Puerto Rico, wat toevoegde aan de overwinning van de Spanjaarden tijdens de Battle of San Juan in 1595. Nog geen jaar later overleed Drake aan dysenterie. Na zijn dood besloot de Engelse vloot zich terug te trekken uit de Caraïben.

Voor een uitgebreide achtergrond van Francis Drake, bekijk het artikel bij onze collega's van ISGeschiedenis.nl.

Bron: Yahoo news

Meer lezen
Tijdvakken
Landen