Geen foto

Scheepswrakken bij Almere worden rijksmonument

De drooglegging van de ZuiderzeeElf van de 27 scheepswrakken die zijn gevonden binnen het grondgebied van de gemeente Almere worden aangewezen als rijksmonument. Deze elf wrakken zijn door het rijk uitgekozen als rijksmonument, omdat ze uniek en belangrijk zijn voor de geschiedenis van Nederland.

Dit nieuws heeft het Bureau Archeologie en Monumentenzorg van Almere maandag naar buiten gebracht. Woensdag ontvangt wethouder van Almere Berdien Steunenberg de bijbehorende documenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

In Almere liggen in totaal 27 scheepswrakken in de bodem, terwijl er in de provincie Flevoland in totaal 450 wrakken of resten daarvan verborgen liggen. De benoeming tot rijksmonument zorgt ervoor dat ze voor de toekomst bewaard en beschermd worden. Bij de ontdekking van de scheepswrakken zijn al enkele voorwerpen aangetroffen die inmiddels een plaatsje hebben gekregen in het Erfgoedcentrum in Lelystad. Er zijn geen plannen om de vondsten binnen afzienbare tijd op te graven.

De gemeente Almere grijpt de gelegenheid aan om een project te beginnen met als doel de inwoners van de nieuwe wijk Almere Poort kennis te laten maken met het verleden van Almere als onderdeel van de Zuiderzee. Volgens de wethouder is de archeologie van de stad verrassend dichtbij, zelfs in de eigen wijk. 'Het zichtbaar en beleefbaar maken van de historie geeft een meerwaarde aan de nieuwe woonomgeving.'

(Bron: www.trouw.nl)

Meer lezen
Landen