Geen foto

Scheepswrak met bijna 14.000 kilo goud teruggevonden

SS Central America teruggevonden met bijna 14.000 kilo goud aan boordTijdens bergingen van het in 1857 verloren gegane stoomschip Central America hebben bergers grote hoeveelheden goud aangetroffen. Eerdere pogingen om het schip te bergen mislukten maar in april 2014 is het bergingsbedrijf Odyssey Marine Exploration erin geslaagd. Een gedeelte van het goud is inmiddels teruggevonden.

SS Central America

De SS Central America, ook wel het Goud Schip genoemd, voer in de jaren 1850 tussen Centraal Amerika en de Verenigde Staten. Tijdens een orkaan in september 1857 zonk het schip in de oceaan voor de Amerikaanse staat South Carolina. Bij het zinken stierven alle 550 passagiers en bemanning van het schip en verdween er zo’n 14.000 kilo aan goud naar de zeebodem.

Eerste pogingen bergen scheepswrak

In 1988 werd het scheepswrak ontdekt door de Columbus-America Discovery Group. Bij de eerste bergingswerkzaamheden kwamen delen van de hoeveelheid goud boven water. Verscheidene verzekeringsmaatschappijen meenden dat het goud hen toebehoorde omdat zij de schade uit hadden gekeerd in de negentiende eeuw. Na een aantal rechtszaken werd 92 procent van de buit echter toegewezen aan het team dat het goud vond.

Opgraving scheepswrak

Ondanks de eerste pogingen werd het schip niet geborgen in de jaren negentig. De overige hoeveelheid aan goud en het wrak werd in 2014 door het team van Odyssey terug gevonden. Tot op heden wordt er gewerkt aan de archeologische opgraving van het gehele schip.

Bronnen

www.livescience.com

 

Meer lezen