Cultuur Historisch Jaarboek 2013 - Nieuw Land in vogelvlucht.

Scheepsarcheologie in Cultuur Historisch Jaarboek 2013

Cultuur Historisch Jaarboek 2013 - Nieuw Land in vogelvlucht.Dit jaar verschijnt er wederom een nieuw Cultuur Historisch Jaarboek met een terugblik op het afgelopen jaar. Het jaarboek voor 2013 heet Nieuw Land in vogelvlucht en biedt een blik op het verleden van het nieuwe land in de voormalige Zuiderzee. Diverse thema’s komen aan de orde: de totstandkoming van de Wieringermeer en Lelystad, de scheepswrakken in de Flevolandse bodem en de relatie tussen de Zuiderzee (in de Romeinse tijd nog Flevomeer genoemd) en Vlieland, Vollenhove en de Veluwe.

Scheepsarcheologie

Bijzonder is het onderdeel over scheepsarcheologie: in de Flevolandse bodem zijn honderden scheepswrakken teruggevonden. Ieder wrak vertelt zijn eigen verhaal. Soms kan dit verhaal worden aangevuld met schriftelijke bronnen. Omgekeerd kan een scheepswrak de kennis aanvullen die we uit archieven halen.

2013 was het jaar dat het natuurgebied Oostvaardersplassen flink in the picture kwam door de film ‘De Nieuwe Wildernis’. In Nieuw Land in vogelvlucht is te lezen over de andere natuurgebieden die in Flevoland min of meer spontaan zijn ontstaan.

Archeologie in Zeewolde

Het jaarboek biedt ook een vogelvluchtperspectief op de toekomst. Er zijn vergaande plannen voor het creëren van een wetland in het Markermeer. In het jaarboek worden enkele vernieuwende ontwerpen voor deze Marker Wadden gepresenteerd. Verder bevat het jaarboek een verslag van een bijzonder archeologisch experiment in Zeewolde en de jaarlijkse archeologische kroniek van Flevoland.

Nieuw land in vogelvlucht is een uitgave van Nieuw Land. Het boek is vanaf vandaag (20 december) te koop in de museumwinkel van Nieuw Land en bij Flevolandse boekhandels. De prijs per stuk is € 16,50.

Kijk voor meer informatie over Nieuw Land en de openingstijden op de website van Nieuw Land.

Meer lezen