Geen foto

Schatjagen wordt steeds erger in Griekenland

Foto - plusgood Door de economische crisis in Griekenland stijgt het aantal schattenjagers in rap tempo. Zij doorzoeken het land in de hoop artefacten en andere schatten aan te treffen, om deze vervolgens te kunnen verkopen. Tijdens deze illegale werkzaamheden verwoesten zij cultureel erfgoed, bijvoorbeeld in de vorm van rotsschilderingen.

De trend is met name waar te nemen in de noordwestelijke regio Macedonië. Het schatjagen wordt gedreven door de economische crisis en de daardoor veroorzaakte nalatigheid van de staat ten opzichte van het historische erfgoed. De staat heeft namelijk niet genoeg geld beschikbaar om het goed te onderhouden. “In de bergen in dit gebied worden al lange tijd illegale opgravingen uitgevoerd,” aldus Kavala’s gemeentearcheologe Sofia Doukata. “De laatste tijd is het opgraven echter een sport geworden,” voegt Doukata toe.

Verwoesting van historisch erfgoed

De berg Paggaio nabij de stad Kavala heeft een groot aantal plunderaars aangetrokken. De illegale gravers doen opgravingen rondom archeologische sites in de hoop daar waardevolle objecten aan te treffen, om deze vervolgens te kunnen verkopen. Tijdens hun illegale werkzaamheden verwoesten zij vaak de aanwijzingen die hun naar de plek leiden, waaronder verscheidene rotsschilderingen uit de late bronstijd tot de vroege Christelijke periode.

Nalatigheid van de staat

De economische crisis in Griekenland, nu in zijn derde jaar, heeft een hoge tol geëist op de beveiliging van musea en archeologische sites. Deze zijn zwaar onbeveiligd en kampen met personeelstekorten. Eerder dit jaar stuitte de politie op een grote smokkeling artefacten uit de oudheid in het noorden van Griekenland, waardoor duizenden oude munten en Byzantijnse afbeeldingen werden ingenomen.

Inzet van regionale archeologen

In het gebied van ongeveer drie vierkante kilometer zijn ongeveer vijftien gaten aangetroffen, allemaal tussen de twee en vijf meter diep. “Het ziet eruit alsof hier meteorieten zijn geland,” aldus Thodoros Spanelis, uitgever van Kavala’s online krant Chronometro. Een artikel in zijn krant over de schatjagers in de regio trok de aandacht van regionale archeologen.

Doukata, werkzaam bij het archeologische bureau van Kavala, is vastbesloten om alle de sites bij Paggaio te onderzoeken. Dit zal geen gemakkelijke klus worden: het gebied van twaalf kilometer lang bevat 102 archeologische sites, welke alleen te voet bereikbaar zijn. Om het nog een stukje moeilijker te maken: de archeologische dienst die de steden Kavala, Serres, Drama en Thassos overziet heeft maar twee mensen in dienst.

Bron: Ekathimerini

Meer lezen