Schat opgegraven in wateren nabij Sicilië
Archeologen hebben voor de kust van het eiland Pantelleria nabij Sicilië bijna 3.500 bronzen munten opgedoken. Ze dateren waarschijnlijk uit 264 tot 241 voor Christus. In deze periode vochten de Romeinen in deze regio de Eerste Punische Oorlog uit met hun aartsvijand, het Noord-Afrikaanse Carthago.
Onderwaterarcheologen die een reisgids voor de onderwaterwereld wilden maken, ontdekten afgelopen augustus bij toeval de bronzen munten. Opvallend is dat de munten allemaal dezelfde iconografie bevatten. Op één zijde is de Carthaagse godin Tanit afgebeeld, terwijl op de andere zijde een paardenkop staat afgebeeld, omringd door voorwerpen als sterren en letters. Hierom denken de onderzoekers dat de munten wellicht een betaling waren van Carthago aan anti-Romeinse rebellen op het eiland Sicilië.
De Noord-Afrikaanse stadstaat Carthago was in deze periode in oorlog met het Romeinse rijk: de zogenaamde Eerste Punische Oorlog (264-241 voor Christus). Waarschijnlijk gebeurde er iets onderweg naar Sicilië, waardoor de schat onderweg in ondiep werd water verstopt. De bedoeling was dat hij later weer zou worden opgegraven, wat echter tot nu toe nooit is gebeurd.
Voor meer informatie over de Punische Oorlogen tussen Rome en Carthago, lees hier een uitgebreid achtergrondartikel bij onze collega’s van IsGeschiedenis.nl.
Bron: Discovery News