Een Byzantijnse solidus uit 638, vegelijkbaar met de gevonden munten

Een Byzantijnse solidus uit 638, vegelijkbaar met de gevonden munten

Classical Numismatic Group, Inc., CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Schat met 44 Byzantijnse gouden munten opgegraven

Onlangs is er in het Hermon Natuurreservaat op de Golanhoogvlakte een goudschat gevonden van 44 Byzantijnse gouden munten. Deze munten zijn ongeveer 1.400 jaar oud, en waren verborgen in een hardstenen muur. Vermoedelijk is het goud achtergelaten door iemand die vluchtte toen Byzantijns Palestina door de islamitische veroveraars onder de voet werd gelopen.

De vondst in Banias

Onderzoekers ontdekten de munten in het Hermon Natuurreservaat valk bij de oude stad Banias (ook bekend als Paneas of Panias); een stad met een grote historische waarde. Banias werd in de derde eeuw v.Chr. gesticht als cultusplaats voor Pan, Griekse god van de vruchtbaarheid - half mens en half geit. Daarbij “geloven christenen dat het de plaats is waar de apostel Petrus verklaarde dat Jezus de Verlosser is", aldus een verklaring uit het tijdschrift Bulletin of the American Schools of Oriental Research.

De muntenvoorraad werd gevonden in de voet van een stenen muur en experts denken dat het daar is achtergelaten door iemand die op de vlucht was tijdens de islamitische verovering van Byzantijns Palestina in 635 na Christus. "De ontdekking weerspiegelt een specifiek moment in de tijd, waarop we ons kunnen voorstellen dat de eigenaar zijn fortuin verbergt in de dreiging van oorlog, in de hoop op een dag terug te keren om zijn eigendom op te halen", vertelt Yoav Lerer, opgravingsdirecteur van de Israëlische Autoriteit van Antiquiteiten (IAA). "Achteraf weten we dat hij minder geluk had."

Naast de munten vonden onderzoekers tijdens de opgravingen ook bouwruïnes, waterkanalen en leidingen, een oven voor het maken van aardewerk, bronzen munten en fragmenten van aardewerk, glas en metalen voorwerpen.

Keizerlijke munten

De schat dateert uit het einde van de Byzantijnse periode tot de vroege Middeleeuwen (7e -13e eeuw na Christus) en toont daarmee een belangrijke overgangsperiode in de geschiedenis van de Levant. De munten zijn geslagen gedurende het bewind van de Byzantijnse keizers Phocas (602 tot 610 na Christus) en Herakleios de Oudere (610 tot 641 na Christus).


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


"De meeste munten zijn van de Byzantijnse keizer Herakleios", zei Gabriela Bijovsky, een numismatische expert bij de IAA, in de verklaring. "Wat hier vooral interessant aan is, is dat in zijn vroege jaren als keizer alleen zijn eigen portret op de munt werd afgebeeld, maar na korte tijd ook de afbeeldingen van zijn zonen erop verschijnen. Op die manier kun je via de afbeeldingen op de munten echt zien hoe de zonen van Herakleios opgroeiden.”

Het belang van de vondst

Los van het feit dat de vondst reeds bekende geschiedenis van de stad Banias nieuw leven inblaast, hoopt Lerer dat het ook nieuwe geschiedenis aan het aardoppervlak brengt. "De ontdekking van de muntschat kan licht werpen op de economie van de stad Banias gedurende de laatste 40 jaar van Byzantijnse heerschappij", aldus Lerer.

Daarbij vertelt Raya Shurky, directeur van de National Parks Authority, in Israël Nieuws over een mogelijke connectie met een andere vondst: “Het natuurreservaat Banias, blijft ons verrassen vanuit historisch-cultureel oogpunt. De schat aan gouden munten staat op één lijn met de Byzantijnse kerk die onlangs werd ontdekt. De vondsten omvatten de overblijfselen van een mozaïekvloer en een steen gegraveerd met vele kruisen, wat aangeeft dat Banias een christelijke pelgrimsplaats werd. De kerk, die beschadigd is geraakt bij een aardbeving die het noorden van het land trof, wordt binnenkort tentoongesteld aan het publiek dat het natuurgebied bezoekt.”

Tekst: Stefanie Vroom


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen