Romeins beeld van kalkzandsteen

Schat aan Romeinse vondsten gevonden in Tiel

Op een bedrijventerrein in de Gelderse plaats Tiel hebben archeologen een immense hoeveelheid Romeinse voorwerpen ontdekt. Dat de archeologen de spullen uiterlijk hier hebben gevonden is zeer ongebruikelijk, aangezien werd aangenomen dat de Bataven die vroeger op de vlakte woonden een sober bestaan leefden.

Romeins beeld van kalkzandsteen

Prachtstukken onder de grond in Tiel

Een aantal objecten die zijn gevonden zijn heel zeldzaam, zoals een kalkstenen beeld van de Romeinse oppergod Jupiter. Ook vonden de archeologen een grafsteen met de tekst DEAE erop, wat godin betekend. Een ander zeldzaam voorwerp dat is gevonden is een balsamarium, dat is een potje waarin olie, zeep of parfum werd bewaard. Ook dolken, een olielamp, een wijnzeef, fibulae en zo’n 2500 bronzen voorwerpen werden bij de opgravingen uit de grond gehaald.

Romeinse Villa of tempel

De voorwerpen zijn gevonden in een oude rivierbedding, waarnaast een hoger gelegen stuk grond ligt dat het hoge hof wordt genoemd. De archeologen vermoeden aan de hand van de gevonden objecten dat op deze plaats een tempel of een villa stond. Dat vermoeden wordt versterkt doordat de voorwerpen allemaal op een stuk grond van 20 bij 50 meter zijn gevonden.

Samenwerking archeologen

Het onderzoek wordt in opdracht van industrieschap Medel uitgevoerd door maar liefst vijf archeologische bedrijven. ADC archeoprojecten, Archol, BAAC, RAAP, en de VUhbs onderzoeken de locatie al sinds 2016. De archeologen verwachten nog meer spullen te vinden wanneer ze in het najaar van 2017 verdergaan met zoeken.

Opgravingen in Medel

Bronnen:

ADC ArcheoProjecten

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's