Geen foto

‘s Werelds oudste strips ontdekt in Rusland

In Rusland zijn ruim duizend petrogliefen ontdekt die hele scènes afbeelden.Magne Gjerde, een projectmanager bij de universiteitsmuseum van het Noorse Tromsø, wist al dat er op enkele eilanden in het Russische meer Kanozero zo’n tweehonderd petrogliefen (gekerfde symbolen in steen) aanwezig waren. Toen hij ze wilde onderzoeken en archiveren, vond hij echter ruim duizend van de afbeeldingen.

Gjerde ontdekte de petrogliefen in 2005, toen hij 5.300 kilometer aflegde om bij het meer Kanozero te komen. De oudste gekerfde afbeeldingen stammen uit 4000 tot 3000 voor Christus. Opmerkelijk aan de gliefen is dat ze meer dan één scène afbeelden, iets dat doorgaans niet het geval is bij petrogliefen.

Zo beeldt één van de reeksen een berenjacht af. Meerdere scènes laten zien hoe een jager met ski’s een heuvel beklimt op zoek naar een beer. De afdrukken van de ski’s zijn zeer herkenbaar afgebeeld, voornamelijk bij de afdaling van de jager. Aan het eind van zijn reis steekt hij het dier met een speer dood. Volgens Gjerde is dit het oudste exemplaar van een striptekening van petrogliefen in Noord-Europa.

Andere scènes beelden elanden, boten, walvissen, mensen, bevers en allerlei gebeurtenissen uit het verleden af. Gjerde merkt op hoe veel van de beelden waarschijnlijk moeilijk te maken waren. “Kijk bijvoorbeeld naar deze walvis,” legt hij uit. “De afbeelding is meer dan een meter lang en is in detail uitgewerkt.” Hieruit maakt hij op dat de mensen indertijd een rijke cultuur kenden.

Betekenis

Het team is het nog niet eens over het nut van de gliefen. Sommige denken dat het illustraties voor verhalen zijn, terwijl andere beweren dat er een religieus element achter schuilt. “We weten niet zeker waarom ze dit deden, maar opscheppen over een succesvolle jacht is iets wat we tegenwoordig nog doen,” aldus Gjerde. De afbeeldingen leveren bovendien concreet bewijs op over de dieren waarop men toen joeg.

Bron: Past Horizons

Meer lezen