Geen foto

’s Werelds oudste broek gevonden in China

’s Werelds oudste broek gevonden in ChinaUlrike Beck en Mayke Wagner van het Duits Archeologisch Instituut, deden eind mei een bijzondere ontdekking. In de graftomben van Yanghai, midden in het Tarimbekken, vond het archeologisch team twee mummies met broeken aan. De lichamen zijn rond de 3.000 tot 3.300 jaar oud en de broeken zijn tot nog toe de oudst ontdekte in hun soort.De broeken behoorden toe aan twee nomaden van rond de veertig jaar, die waarschijnlijk zowel herder als krijger waren. 

De gevonden broeken bestaan uit drie delen bruine, wollen stof: één stuk voor elk been en een gedeelte voor het kruis. Verder zijn de onderkanten van de broekspijpen versierd met weefpatronen en kon de broek aan de bovenkant met een koord worden vastgesnoerd. 

Een droog klimaat en de hete zomers rond het Tarimbekken hebben ervoor gezorgd dat de lichamen en kledingstukken nog goed geconserveerd zijn. De voorheen oudste broek is gedateerd op rond de 2.600 jaar, tot de recente ontdekking in de graftomben van Yanghai.

Deze ontdekking ondersteunt het eerder geformuleerde idee dat de broek is uitgevonden voor en door herders te paard. De broek zou zijn uitgevonden om het lichaam te beschermen en de bewegingsvrijheid te vergroten. Dit was van cruciaal belang bij de lange reizen en de oorlogvoering te paard.

Voor de uitvinding van de broek droegen Aziaten en Europeanen een soort toga’s, tunieken en speciaal ontworpen kleden. Het team van Beck en Wagner noemen de ‘uitvinding’ van de broek een baanbrekende prestatie voor deze simpele herders uit het westen van China.

Bron: 
Businessinsider.com

Meer lezen

Tijdvakken

Landen