Geen foto

Ruïnes Boeddhistische tempel aangetroffen in Chinese woestijn

Voorbeeld van een Boeddhistische stoepaIn de grootste woestijn van China zijn de ruïnes van een 1.500 jaar oude Boeddhistische tempel aangetroffen. De vondst geeft historici waardevolle informatie over de verspreiding van het Boeddhisme van India naar China.

De ruïnes zijn aangetroffen in het zuiden van de Taklimakan woestijn, waar in de 3e eeuw voor Chr. een Boeddhistische stam leefde in het oude koninkrijk van Khotan. De tempel ligt dicht bij een oude handelsroute die door de woestijn trekt.

De hoofdzaal van de tempel, met een zeldzame bouwstijl bestaande uit drie vierkante gangen en een ontbrekend Boeddhabeeld, is na twee maanden volledig opgegraven. De zaal is de grootste in zijn soort die in de Taklimakan woestijn is gevonden sinds hier begonnen is met archeologische opgravingen in de 20e eeuw.

Chinese Boeddhistische tempel nog in Indiase stijl

Tempelzalen met vierkante gangen stammen van de vroege Boeddhistische architectuur in India en verdwenen geleidelijk na de Noordelijke en Zuidelijke Dynastieën (420-589 voor Chr.). In deze periode kreeg Boeddhistische architectuur in China zijn eigen karakteristieken. Aan de hand van de plattegrond van het bouwwerk is af te leiden dat de tempel uit de tijd van de Noordelijke en Zuidelijke Dynastieën stamt. Het heiligdom is tot nu toe de beste tempel voor het bestuderen van de verspreiding van het Boeddhisme van India naar China en de vroege ontwikkeling ervan in het land.

Vondsten

Aan de hand van het voetstuk waar het vermoedelijk op heeft gestaan kan afgeleid worden dat het ontbrekende Boeddhabeeld zeker drie meter hoog moet zijn geweest. Met deze lengte reikte het beeld tot aan het dak. Op de muren van de tempel zijn Grieks-Boeddhistische muurschilderingen van Boeddhavoeten, Boeddhisten en gelukbrengende dieren zichtbaar. 

Ten zuidwesten van de tempel zijn resten van wooncomplexen gevonden, samen met aardewerken ovens en oude munten. De geschriftenzaal, stoepa en enkele woonhuizen moeten nog worden opgegraven.

Historierijke woestijn

In 1901 vond de Britse avonturier Marc Aurel Stein de ruïnes van Niya, een Pompeï-achtige stad met huizen, Boeddhistische stoepa’s, tempels, aardewerken ovens, tombes, boomgaarden, waterwegen en dammen. Sindsdien zijn er in de woestijn meer dan tien Boeddhistische sites ontdekt door archeologen.

Bron: Xinhuanet

Meer lezen

Tijdvakken

Landen