Rondleiding middeleeuwse kogge

Oog in oog met de middeleeuwse kogge staan? Dat kan op zaterdag 17 december. Laura Koehler, hoofd conservering van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed,  geeft dan een rondleiding bij het middeleeuwse scheepswrak. Aanmelden is gewenst vanwege de beperkt aantal deelnemersplaatsen. De kogge is te zien bij museum Nieuw Land in Lelystad.

Onderwater archeologie

De middeleeuwse kogge is begin 2016 op bijzondere wijze geborgen uit de IJssel ter hoogte van Kampen. Het eeuwenoude scheepswrak werd ontdekt tijdens voorbereidingswerkzaamheden voor Ruimte aan de Rivieren IJsseldelta. Een team van onderwaterarcheologen, duik- en bergingsspecialisten werkten maanden aan de opgraving en berging ervan. Na ruim 500 jaar zag de kogge weer het daglicht.

Conservering

Het scheepswrak wordt op dit moment ieder uur besproeid met water zodat het hout nat blijft en uitdroging wordt voorkomen. Binnenkort gaat het drogingsproces van het hout beginnen, daardoor is de kogge lange tijd niet voor publiek toegankelijk.

Rondleiding

Laura Koehler zal tijdens de rondleiding, die om 12.30 start, vertellen over de bouw van het schip, de lading en de reisbestemming. Als hoofd conservering zal zij ook vertellen hoe het bijzondere conserveringsproces werkt.  

www.omroepalmere.nl

Meer lezen

Tijdvakken

Landen