Geen foto

Romeinse weg gevonden bij opgravingen Domplein

De proefopgraving Domplein in 2011. Beeld door Jan de Rode Vorige week hebben archeologen van het Initiatief Domplein een oude Romeinse weg ontdekt onder het Domplein in Utrecht. De overblijfselen zijn gevonden bij de opgravingen van Schatkamer Domplein, een project dat begin juni 2014 een publiekscentrum zal openen bij de opgravingen.

Romeinse weg

De Romeinse weg dateert uit de eerste eeuw n.Chr. en liep door een Romeins fort, het castellum. Dit castellum was het hart van de Romeinse nederzetting en lag op de plaats van het Domplein. Sindsdien is de plek het centrum van de stad gebleven. De noordgrens van het Romeinse Rijk liep in Nederland van Katwijk via Utrecht langs Nijmegen en volgde de route van de Rijn.

Schatkamer Domplein II

Schatkamer Domplein is een project van Initiatief Domplein, waarbij vanaf begin juni bezoekers de ondergrondse resten van de Romeinse nederzettingen kunnen bezoeken. Er worden loopbruggen gebouwd over de opgravingen om de bezoekers een kijkje te gunnen in de geschiedenis van Utrecht. Door middel van het ondergrondse museum wilt het Initiatief Domplein de 2000 jaar oude geschiedenis beleefbaar en aanraakbaar maken.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's