Romeins Forum in de stad Thessaloniki. Foto - Leandro's World Tour

Romeinse weg aangetroffen in Griekse Thessaloniki

Romeins Forum in de stad Thessaloniki. Foto - Leandro's World Tour Archeologen hebben in de Griekse stad Thessaloniki een deel van een Romeinse weg blootgelegd. De vondst werd gedaan tijdens graafwerkzaamheden in verband met de aanleg van een nieuwe metrolijn. Het zeventig meter lange stuk van de weg behoort tot wat 1.800 jaar geleden de belangrijkste verkeersroute van de stad was.

De met marmer bestraatte weg zal binnenkort bloot worden gelegd, zodat het kan worden tentoongesteld na de opening van de nieuwe metrolijn in 2016. Afgelopen maandag kon het publiek de weg alvast komen bekijken. Een aantal stenen is in de oudheid ingekrast met bordspelletjes door kinderen en andere vertonen sporen van door paarden getrokken karren. Tevens werden op de site nog resten van werktuigen, lampen en de voetstukken van een aantal marmeren zuilen aangetroffen.

Onder de Romeinse weg ligt een 500 jaar oudere weg die is gemaakt door de Grieken. “We vonden twee wegen boven elkaar. Deze tonen de historie van de weg door de eeuwen heen,” aldus Viki Tzanakouli, een archeoloog die meewerkt aan het project . “De oude wegen vertonen verrassende gelijkenissen met de moderne wegen.” Ongeveer zeven meter onder de grond in het centrum van de stad volgen de oude wegen bijna dezelfde route als de hedendaagse weg Egnatia Avenue.

De aanleg van de nieuwe metrotunnels vormt een zeldzame kans voor archeologen om de grond onder de dichtbevolkte stad te onderzoeken. De werkzaamheden zijn begonnen in 2006 en sindsdien zijn er al vele vondsten gedaan. Zo werden er in 2008 bijvoorbeeld 1.000 graven aangetroffen, waarvan een groot aantal grafgiften had meegekregen als juwelen, munten en andere schatten. Door al deze vondsten heeft de aanleg van de metrolijn overigens al wel veel vertraging opgelopen.

Bron: Independent Online

Meer lezen

Tijdvakken

Landen