Geen foto

Romeinse vondsten Izegem mogelijk naar Tongeren

De Romeinse vondsten die tijdens opgravingen in de Hondekensmolenstraat in het Belgische Izegem werden gevonden, worden mogelijk naar het Gallo-Romeins museum in Tongeren verplaatst.

Het betreft vondsten uit een Romeins brandrestengraf. De opgravingen werden uitgevoerd in het kader van nieuwe verkaveling. Uit het graf werden brandresten gehaald en onder meer aardewerk dat bij de overledene werd gelegd. De vondsten brengen nieuwe inzichten voor de geschiedenis van Izegem met zich mee, waaronder bewijs van bewoning in de Romeinse tijd.

“Erfgoedcel Terf dringt aan op een duurzame bestemming zodat de verspreiding en het aftakelen van de vondsten kan vermeden worden,” stelt raadslid Kurt Humpe. “Zolang er geen duurzame bestemming is, kunnen de vondsten niet gebruikt worden voor het uitlenen of het in bruikleen stellen voor bijvoorbeeld tentoonstellingen.”

Volgens burgemeester Gerda Mylle zou het zelf bewaren van de stukken duur uitvallen. Daarom wordt overplaatsing naar het museum in Tongeren overlegd. Heemkring Ten Mandere, een lokale historische vereniging, had de vondsten liever in Izegem gehouden. Volgens hen is de kans groot dat de vondsten nu in een archief zullen verdwijnen en dat het publiek de stukken nooit zal zien.

Bron: Nieuwsblad.be

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's