Romeinse veenwinning sporen in Zeeland

Op zich zijn sporen van veenwinning niet heel bijzonder in Zeeland. In de middeleeuwen werd er uitgebreid gegraven voor veen- en zoutwinning. Maar op Tholen ontdekten archeologen iets bijzonders. Door middel van C14 datering werd duidelijk dat de sporen van veenwinning op Tholen veel ouder zijn dan gedacht.

Het archeologisch onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente vanwege de uitbreiding van een bedrijventerrein. De sporen van de veenwinning dateren uit de tweede eeuw na Chr. Sporen van veenwinning uit deze periode zijn zeldzaam in Zeeland en tot nu toe maar op enkele plekken aangetroffen. 

Veen- en zoutwinning in de Romeinse tijd

Wie hebben er bijna 2000 jaar geleden daar veen gegraven? En wie lieten de veenwinningskuilen achter?  Volgens  het Oosterschelderegio Archeologisch Samenwerkingsverband hebben er in die tijd vermoedelijk  mensen in de buurt gewoond, maar er zijn nog geen sporen van bewoning gevonden.

Sporen van zoutwinning uit de Romeinse tijd zijn tot nu toe op meer dan tien locaties in Zeeland terug gevonden. Het zout werd ingedampt en getransporteerd in aardewerken containers en veelal gebruikt voor het maken van vissaus en als conserveringsmiddel.

Aan de hand van het archeologisch rapport dat binnen enkele weken uit komt, zal de gemeente beslissen wat er met de sporen moet gebeuren.

internetbode.nl

www.zeeuwseankers.nl

Meer lezen
Landen
Thema's