Geen foto

Romeinse tempel in Tongeren toegankelijk voor publiek

Romeinse tempel Tongeren. Beeld van Romaine via WikimediaVanaf afgelopen maandag 1 juli is in Tongeren een Romeinse Tempel opengesteld voor publiek. Op zondag 30 juni mochten de inwoners van Tongeren alsvast een kijkje nemen in de nieuwe trekpleister van de stad. De Romeinse tempel is een evocatie van de tempel die zich volgens de archeologen in de Romeinse tijd op deze plek bevond. Burgemeester Patrick Dawael, dhr. Stassen (schepen van monumenten) en dhr. Hoogmartens (schepen van toerisme) mochten de tempel openen met het doorknippen van het lint in de witblauwe stadskleuren.

Archeologische site

Vanaf het jaar 1964 hebben archeologen het vermoeden gehad dat er op de desbetreffende plek een Romeinse tempel zou hebben gestaan, ook al waren er geen bovengrondse structuren bewaard gebleven. Door een tekort aan financieën en te weinig details om te onderzoeken heeft het jaren geduurd voor de archeologen verderkwamen in het onderzoek. De stichting van openbaar nut Limburg Sterk Merk heeft het onderzoek op de archeologische site gestimuleerd door een financiële ondersteuning. Hierdoor konden de archeologen verder met het onderzoeken van materialen en konden ze een duidelijker beeld schetsen van het complex.

Evocatie van de Romeinse tempel

Bij het opbouwen van de Romeinse tempel is gekozen voor een evocatie in plaats van een reconstructie. Doordat er niet veel details van de tempel bekend waren, kon geen reconstructie herbouwd worden. Met behulp van de basisinformatie, de resterende funderingen van de tempel en Romeinse geschriften kon er echter wel een evocatie op ware grootte gebouwd worden.

Locatie en bezoektijden

De Romeinse tempel is gelegen tussen de Beukenberg en het stadscentrum in Tongeren. Van 1 juli tot en met 30 september is de tempel dagelijks te bezoeken van 10.00 uur tot 16.00 uur. In de periode van 1 oktober tot en met 31 maart is de tempel in de weekdagen open van 10.00 tot 16.00 uur en in het weekend van 10.30 tot 15.30 uur. In de zomermaanden worden er wandeltochten georganiseerd waarbij een bezoek wordt gebracht aan de tempel.

Bron: Tongeren

Meer lezen
Landen
Thema's