Romeinse sarcofaag

Romeinse sarcofaag opgegraven in Londen

Romeinse sarcofaagBij bouwwerkzaamheden in Londen is een Romeinse sarcofaag opgegraven. De 1600 jaar oude sarcofaag werd gevonden in de buurt van Borough Market. Waarschijnlijk was de sarcofaag van een edele. Het Museum of London gaat de sarcofaag analyseren.

De sarcofaag werd gevonden tijdens werkzaamheden in Swan Street. De archeologen wisten al dat de kans groot was dat de omgeving een Romeinse begraafplaats was, maar dat ze een sarcofaag aan zouden treffen, hadden ze niet verwacht.

Sarcofaag in een muur

Het lichaam in de sarcofaag moet van een rijk persoon geweest zijn. het was al niet goedkoop om in een sarcofaag begraven te worden, maar deze sarcofaag was volgens de archeologen ook ingebouwd in de muur van een mausoleum.

Grafrovers

De sarcofaag werd op enkele meters diepte aangetroffen. De sarcofaag was echter niet meer intact. Het deksel is opengebroken en de sarcofaag is gevuld met aarde. Daardoor is het nog niet duidelijk of er nog een lichaam in de sarcofaag zit en zo ja, van wie dat lichaam was. De archeologen hopen nu dat de grafrovers die de sarcofaag hebben opengebroken, niet alles hebben meegenomen. Het zou kunnen dat spullen die voor de rovers weinig waarde hadden voor de archeologen wel veel kunnen betekenen.

De sarcofaag wordt onderzocht door het Museum of London. Dan hopen de onderzoekers ook meer te weten te komen over de gene die in de sarcofaag begraven is.

Bron: BBC

Afbeelding: een Romeinse sarcofaag via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's