Geen foto

Romeinse resten gevonden in Vlaardingen

Archeologie nieuwsProefopgravingen in het Zuid-Hollandse Vlaardingen hebben uitgewezen dat er archeologische resten in de grond aanwezig zijn. Bij de verschillende boringen en sleuven zijn sporen van bewoning uit de Romeinse tijd blootgelegd. Het college van burgemeester en wethouders stelt nu voor om meer geld beschikbaar te stellen voor verder onderzoek. 

Archeologen hadden al het vermoeden dat er onder de oude Dr. Bavinckschool in Vlaardingen nog archeologische resten verborgen lagen. Eerder onderzoek in de omgeving wees namelijk uit dat de plek vroeger de locatie was van een uitgebreid stelsel van kreken. Na de sloop van de school werd dan ook besloteneen archeologisch vooronderzoek uit te voeren. Hieruit is inmiddels gebleken dat de grond onder de school inderdaad sporen van bewoning bevat. Vermoedelijk dateren deze uit de Romeinse periode,  tussen 12 voor Christus en 400 na Christus, toen de oevers van het krekenstelsel bewoond waren.

Het college van burgemeesters en wethouders heeft de gemeenteraad nu verzocht om extra geld beschikbaar te stellen voor verder archeologisch onderzoek. “Vervolgonderzoek is nodig om de archeologische resten te behouden. We hebben aan de ene kant te maken hebben met een wettelijke verplichting om zo een kansrijke locatie te onderzoeken. Maar daarnaast hebben we hier in Vlaardingen ook gewoon iets met archeologie,” aldus wethouder Arnout Hoekstra. Het plan is om het vervolgonderzoek voor februari 2012 afgerond te hebben, zodat de nieuwbouw van de Dr. Bavinckschool geen vertraging oploopt.

Bron: Gemeente Vlaardingen

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's