Romeinse muntschat te zien in Den Haag

25-11-2014 - Daan Couwenbergh

 Afdeling Archeologie Den HaagOp 21 november werd in Den Haag een ware schat onthuld. Bij werkzaamheden in het gebied waar de Rotterdamsebaan komt te liggen, werden zilveren munten, armbanden en kralen uit de Romeinse tijd opgegraven. De schat werd onthuld tijdens het jaarlijkse archeologiecongres ‘De Reuvensdagen’. Vanaf vandaag is de schat voor iedereen te bewonderen. Tot en met 18 april 2015 wordt de schat tentoongesteld in het Haags Historisch Museum.

Tijdens de graafwerkzaamheden stuitten archeologen op een potje met daarin een grote klomp metaal. Bij nadere bestudering bleek die klomp te bestaan uit een grote hoeveelheid zilveren munten, zes armbanden, een grote verzilverde mantelspeld en zes glazen kralen, die waarschijnlijk bij een armband hoorden. Tussen de munten zitten een paar zeer zeldzame exemplaren met de beeltenis van keizer Otho. Deze keizer regeerde slechts drie maanden.

Munten als offergift

Alle munten zijn Denarii. Het is opvallend dat de munten van zilver zijn. In die tijd was er juist veel kopergeld in omloop. Zilver was ook voor de Romeinen een kostbaar metaal. Het feit dat alles in een pot zat opgeborgen lijkt erop te wijzen dat de schat doelbewust is verstopt. Wellicht als een offergift, maar het kan ook dat de schat is begraven om hem te beschermen tegen gevaar.

In de omgeving van de schat wordt al weken gewerkt aan de opgraving. Inmiddels is duidelijk dat er een Romeinse nederzetting gelegen moet hebben. Eerder werden in het gebied sporen van huizen en waterputten gevonden.

De schat bekijken?

Voor meer informatie over de tentoonstelling van de schat kun je kijken op www.haagshistorischmuseum.nl

Bron: www.denhaag.nl 

Afbeelding: Afdeling Archeologie Den Haag