Geen foto

Romeinse haan opgegraven in Groot-Brittannië

Romeinse jonge haan opgegraven.Een beeldje van een jonge haan van 1.800 jaar oud is opgegraven in Gloucestershire in Engeland. Het bronzen geglazuurde beeldje vergezelde een kind in zijn graf. Hierdoor wordt gedacht dat het beeldje wellicht een bericht aan de goden was.

Het beeldje van ongeveer twaalf centimeter werd gevonden bij een opgraving van één van de oudst bekende begraafplaatsen in Groot-Brittannië. De haan was vlak boven het hoofd van het begraven kind gelegd. Het beeldje is waarschijnlijk van Romeinse origine en dateert uit de tweede eeuw.

De jonge haan was van religieuze betekenis bij de Romeinen. Het dier werd in verband gebracht met Mercurius, boodschapper van de goden en god van de handel. Daarnaast zou Mercurius verantwoordelijk zijn voor het begeleiden van overledenen naar de onderwereld.

Archeoloog Neil Holbrook noemt het een ‘spectaculaire vondst’. “Het is interessant om te zien dat een soortgelijke vondst gedaan werd in Keulen in Duitsland. Het is zelfs mogelijk dat beide beeldjes afkomstig zijn uit dezelfde werkplaats in Brittanië.”

Ook in Nederland in het Limburgse plaatsje Buchten is een soortgelijk beeldje gevonden. Daar werd een met email versierde haan gevonden met een inscriptie van een godin, die na de komst van de Romeinen de naam Arcanua kreeg. Dit beeldje is ca. vijftien centimeter hoog.

De jonge haan in Gloucestershire werd begin november opgegraven. De vondst werd echter achtergehouden zodat de opgraving ongestoord verder kon gaan. Het beeldje zal nu schoongemaakt, geconserveerd en hierna mogelijk tentoongesteld worden in het Corinium Museum in Cirencester.

Bron: BBC

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's