Geen foto

Romeinse forten ontdekt in Camelon

Opgravingen CamelonBij de aanleg van een supermarkt in het Schotse plaatse Camelon zijn de resten van ten minste twee Romeinse forten ondekt. Vermoed wordt dat de vondsten afkomstig zijn uit de eerste en tweede eeuw na Christus. Volgens archeoloog Martin Cook is de vondst van nationaal belang voor Schotland.

Gedurende de Romeinse overheersing was Camelon vermoedelijk een van de belangrijkste forten in Schotland. De nederzetting lag aan de noordelijke grens van Brittannia en speelde een grote rol in de verdediging van het rijk. Het feit dat er meerdere forten zijn gevonden, wijst er volgens archeloog Martin Cook op dat de Romeinen gedurende een langere periode in het gebied aanwezig waren.

In de buurt van de twee forten werden dan ook veel sporen van bewoning aangetroffen. Archeologen ontdekten munten, botten, sierraden, aardewerk en maar liefst 60 paar leren schoenen bij de opgravingen. Toch is pas een zeer klein gedeelte van de forten opgegraven. Volgens Cook ligt meer dan 90% van de archeologische resten nog onder de grond.

Sommige historici vermoeden dat Camelon vroeger ook de locatie was van Camelot. Vanuit dit kasteel zou de legendarische Koning Arthur in de vijfde eeuw Brittanië beschermd hebben tegen de invasies van de Angelsaksen. Bij de opgravingen in Camelon zijn echter nog geen bewijzen aangetroffen die deze legende kunnen ondersteunen.

Bron: BBC

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's