Geen foto

Romeinse elitaire villa gevonden in Peterborough

In Peterborough is een enorme Romeinse villa opgegraven.Tijdens opgravingen in de Britse stad Peterborough is een enorme Romeinse villa ontdekt. Volgens de archeologen werpt de vondst nieuw licht op het leven in en de bewoning van Peterborough in de Romeinse tijd.

In de Oudheid lag de Romeinse nederzetting Durobrivae in het betreffende gebied. De naam van de stad betekent ‘fortbrug’, omdat het aan de rivier de Nene lag. Hoewel historische bronnen de nederzetting omschrijven als een strategisch punt voor het Romeinse leger, is er weinig bekend over de inwoners en hun vermogen.

De vondst van de Romeinse villa en een boerderijcomplex, die stammen uit de tweede eeuw na Christus, brengen hier verandering in. Archeologen van de organisatie Oxford Archaeology East van Peterborough deden de vondst. De villa bestaat uit twee verdiepingen, is gebouwd van lokaal gevonden kalksteen, heeft vloeren met fraaie mozaïeken en bevat rood en groen gekleurde muren. Volgens archeoloog Rebecca Casa Hatton is de vormgeving van de  villa ‘een statement van de weelde van de eigenaar’.

“We wisten dat we gebouwen op de site zouden vinden, maar hier waren we niet op voorbereid,” aldus een archeoloog van de gemeente van Peterborough. “Het werd al snel duidelijk dat dit een enorme villa was. We vinden elke dag meer.”

Archeologische vondsten

De villa is om een binnenplaats van keistenen gebouwd. De gebouwen, waaronder één met een bakoven, duiden erop dat de villa een hoofdgebouw is van een boerderijcomplex. Bovendien werd er een sauna en een vloerverwarmingssysteem gevonden, naast alledaagse voorwerpen zoals potten, keramiek, bronzen munten, broches en spelden.

Ook vonden de archeologen sporen van bewoning uit de IJzertijd, zo rond 100 voor Christus. Dit duidt aan dat het gebied zowel voor als tijdens de Romeinse tijd belangrijk was, beweert Casa Hatton. “Mensen kwamen hier en besloten een statement te maken van hun weelde en status door een fantastische Romeinse villa te bouwen.”

“Het is niet alleen op lokaal niveau een belangrijke vondst, maar ook op regionaal en misschien zelfs nationaal niveau.” Volgens haar zijn er overeenkomsten te bespeuren met het Romeinse paleis in Castor, enkele mijlen ten westen van Peterborough.

Bron: BBC

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's