Geen foto

Romeins grafveld ontdekt bij Rijswijk

foto: Gemeente Rijswijk/ArcheologieBij werkzaamheden aan de Sir Winston Churchilllaan in Rijswijk hebben archeologen onlangs de resten van een Romeins grafveld gevonden. Het grafveld dateert uit de tweede eeuw na Christus en bestaat uit verschillende graven, waaronder minimaal vijf crematiegraven.

Romeinse crematiegraven

Gewoonlijk cremeerden de Romeinen hun doden. De meeste graven in het grafveld zijn dan ook crematiegraven, kuilen met de as van de overledene. Maar in het Rijswijkse grafveld is één graf aangetroffen van een kind dat niet gecremeerd is.

Grafgiften

In een aantal graven zijn grafgiften gevonden. Bijvoorbeeld etensresten en scherven van eet- en drinkgerei, maar ook twee benen naalden die waarschijnlijk gebruikt zijn als sieraad voor in het haar.

Zeldzame vondst

Het gebeurt niet vaak dat er in de omgeving van Den Haag een Romeins grafveld wordt gevonden. In 1985 werd er één in Naaldwijk gevonden. Ook in Wateringseveld zijn graven klein grafveld gevonden.  In andere gevallen ging het om geïsoleerde graven. Die lagen vaak in de buurt van een nederzetting.

De opgraving is inmiddels beëindigd, maar het onderzoek gaat nog door. Als alles goed gaat kunnen de vondsten eind 2015 worden tentoongesteld.

Bron: www.rijswijk.nl

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's