Romeins badhuis ontdekt in Engeland

In de stad Chichester, in het zuiden van Engeland, hebben archeologen resten gevonden van een Romeins badhuis. De ruïne werd met behulp van een grondradar ontdekt in een park in Chichester. Bij de opgraving kwamen de onderzoekers ook restanten tegen van twee herenhuizen. Het badhuis hoort waarschijnlijk bij een van deze huizen.

Badhuis en herenhuizen

Volgens de archeologen waren de eigenaren van het huis rijk en belangrijk, gezien de grote van de huizen. Het is uniek dat de bouwwerken meer dan 1000 jaar overleefd hebben in een bewoonde stad, aldus archeoloog James Kenny. Dit komt omdat de resten onder een park liggen waar nog nooit eerder op gebouwd is. Uit de onderzoeken blijkt dat het badhuis waarschijnlijk uit de derde of vierde eeuw na Christus stamt. Het badhuis bestond uit meerdere kamers. Zo was er een tepidarium (lauwwaterzaal), caldarium (sauna) en frigidarium (koudwaterzaal). Zulke grote privé badhuizen werden alleen voor de Romeinse elite gemaakt.  

Romeinse badhuizen

In bijna alle Romeinse steden in het Romeinse Rijk werden openbare en privé badhuizen gebouwd. Dit was een belangrijk onderdeel van de Romeinse cultuur en ze werden gebruikt als sociale ontmoetingsplaats, voor lichaamsreiniging en bij sport. Soms werd er naakt gebaad maar de mannen en vrouwen baadden wel gescheiden van elkaar. Meestal was er ook een kleedruimte. Het badhuis dat  in Chichester is gevonden, was geen openbaar badhuis maar een privé badhuis. Desondanks was het badhuis wel groot en had het meerdere kamers.  In Nederland is het bekendste voorbeeld van een badhuis de Thermen in Heerlen.

Romeinen in Engeland

De Romeinen veroverden in 43 n.Chr. met keizer Claudius Groot-Brittannië en stichtten daar de provincie Britannia. Schotland werd slecht gedeeltelijk en voor korte tijd bezet en Ierland, door de Romeinen Hibernia genoemd, werd wel bezocht maar nooit veroverd. De grootste stad in Britannia was Londinium. Hier vestigden veel Romeinse soldaten en burgers. Na 410, toen het Romeinse Rijk op instorten stond, trokken de Romeinen weg uit Brittannië en werd Groot-Brittannië ingenomen door de Saksen.


Bronnen:

Nu.nl: Romeins badhuis
Bbc.com: Romeins badhuis Sussex


Afbeelding:

Pixabay.com: Chichester

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's