Geen foto

Romeinenfestival

Logo Stichting Romeinen FestivalEens in de twee jaar vindt het Romeinenfestival plaats. Het festival wordt dit jaar gehouden van 1 t/m 3 juni op het Kops Plateau in Nijmegen-Oost. Op deze plek is zo’n 2.000 jaar geleden een castellum en commandocentrum gebouwd door de Romeinen. Het festival vindt samen met het Weekend van de Archeologie plaats.

Het Romeinenfestival heeft een zeer gevarieerd programma; er is voor ieder wat wils. Er is een prettige mix van historische verdieping, educatie en amusement. Zo is er een Romeins tentenkamp en een historische markt, worden er ambachten vertoond en geeft men allerlei militaire demonstraties, ruitershows, gladiatorengevechten, rondleidingen, lezingen en archeologische workshops. Zo kan het leven in een echte Romeinse stad opnieuw worden ervaren.

Reis langs de Limes
Voorafgaand aan het festival  trekt een groep Romeinen met een Romeinse reiswagen langs de Limes. Vanaf maandag 21 t/m donderdag 31 mei reist het gezelschap van Katwijk aan Zee tot Nijmegen langs basisscholen, culturele instellingen, monumenten en historische plekken. De Romeinen overnachten op gastvrije basisscholen langs de route. In ruil hiervoor bieden zij een bijzondere kennismaking aan met de Romeinse tijd door workshops en demonstraties te geven.

Scholendag
Geschiedenis en cultuur is behalve belangrijk ook erg leuk. Dat is de invalshoek voor de speciale scholendag die plaatsvindt op vrijdag 1 juni. Leerlingen van het primair- (groep 6-8) en voortgezet onderwijs (klas 1 en 2) ervaren op de volgeboekte scholendag de link tussen heden en verleden. ‘Belevend leren’ staat hierbij voorop. Ter voorbereiding zijn er gratis lespakketten verkrijgbaar. 

Verloting toegangskaartjes
Voor het Romeinenfestival mogen wij enkele toegangskaartjes verloten. Met ingang van vandaag zullen wij iedere vrijdag tot aan het Romeinenfestival een prijsvraag op de website plaatsen. Onder de juiste inzendingen worden iedere week 2 x 2 toegangskaartjes verloot. De winnaars worden iedere komende vrijdag gemaakt (op 11, 18 en 25 mei).

De prijsvraag van deze week luidt: ‘Wat is de Romeinse benaming voor een commandantswoning?’

Stuur het antwoord op de prijsvraag uiterlijk donderdag 10 mei, 12.00 uur naar gphilips@virtumedia.nl om kans te maken op de eerste toegangskaartjes.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's