Rome mogelijk eeuw ouder dan gedacht

Rome mogelijk eeuw ouder dan gedacht

Rome mogelijk eeuw ouder dan gedachtIn 2014 viert de Italiaanse hoofdstad Rome zijn 2767e verjaardag. Uit recent onderzoek naar ruïnes in de stad blijkt echter dat Rome mogelijk een eeuw ouder is dan men voorheen dacht.

Oorsprong Rome

Volgens de legende stamt Rome uit de klassieke tijd en is de stad gesticht door de mythische tweelingbroers Romulus en Remus op 21 april 753 v.Chr. Deze aanname kan mogelijk worden ontkracht door nieuwe archeologische vondsten die zijn gedaan bij het onderzoeken van resten van eerdere infrastructuur in de stad.

Vondst muur en keramiek

De archeoloog Patrizia Fortini trof een muur aan bij een Rooms marktplein die dateert uit de negende eeuw v.Chr. De muur is gemaakt van stukken vulkanisch gesteente en lijkt onderdeel te zijn van een waterkanaal die van de Capitolijnse heuvel naar de rivier Spino stroomt. Rondom de muur werden aardewerk en voedselresten aangetroffen. Fortini geeft aan dat het aangetroffen keramische aardewerk de sleutel vormde voor het dateren van de muur. Door het analyseren van het materiaal bleek namelijk dat de resten uit de negende en het begin van de achtste eeuw v.Chr. stammen.

Stenen bouwwerken

Het was al eerder bekend dat de oorspronkelijke datum waarop Rome werd gesticht met een korreltje zout genomen moest worden. Zo zijn er bewijzen dat er al in de tiende eeuw v.Chr. mensen op de Palatijnse heuvel gewoond hebben. De vondst van Fortini draagt hier aan bij en geeft aan dat er al eerder dan gedacht met steen gebouwd werd aan de stad.

Bronnen

www.theguardian.com 

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's