Geen foto

Roemeense ‘Romeo & Julia’ opgegraven

In Roemenië zijn twee skeletten met ineengeslagen handen gevonden.Bij een voormalig Dominicaans klooster in de Roemeense stad Cluj zijn archeologen gestuit op een middeleeuws dubbelgraf met een bijzonder romantisch tintje. De twee skeletten in het graf behoorden toe aan een jonge man en vrouw die naar alle waarschijnlijkheid als geliefden samen werden begraven: hun handen waren namelijk ineengeslagen.

De archeologische opgravingen rondom het middeleeuwse klooster zijn onderdeel van een grootschalig restauratieproject dat wordt uitgevoerd door het Archeologisch Instituut en het Cluj Nationaal Historisch Museum. De Roemeense archeologen ontdekten naast de opmerkelijke laatste rustplaats van de geliefden nog twee andere middeleeuwse graven, waarin zij het stoffelijk overschot van een kind en een incompleet skelet aantroffen.

Het onderzoeksteam vermoedt dat het stoffelijk overschot in het dubbelgraf stamt uit de 14e of 15e eeuw na Christus. Onderzoeksleider Adrian Rusu verklaarde dat het gaat om “een jong stel van rond de dertig jaar; een man en een vrouw die samen zijn begraven met het gezicht naar elkaar toe en met de handen ineengeslagen”. Al snel na de opmerkelijke vondst werd het middeleeuwse liefdeskoppel vindingrijk betiteld als ‘Romeo & Julia’.

Een gebroken borstbeen als gevolg van een klap met een stomp voorwerp duidt er volgens de archeologen op dat de jongeman hoogstwaarschijnlijk is omgekomen bij een ongeluk. Naar de doodsoorzaak van de vrouw kunnen de Roemenen slechts gissen, wat ze dan ook maar al te graag doen: voorlopig houden ze het erop dat de jongedame stierf aan een gebroken hart toen ze het treurige nieuws over haar geliefde te horen kreeg.

Bron: Romania insider

Meer lezen
Tijdvakken
Landen