Geen foto

Rijksmuseum van Oudheden koopt zeldzame middeleeuwse muntschat aan

Sceatta op vingertop. Foto door Kees LeenheerHet Rijksmuseum van Oudheden heeft een bijzondere zilveren muntschat uit de Vroege Middeleeuwen aangekocht. Het gaat om zeventig vroegmiddeleeuwse zilveren munten die in 2011 zijn gevonden in de buurt van Cothen (provincie Utrecht). De 61 Friese sceatta’s van het zogenaamde ‘stekelvarken-type’ en 9 Franse denarii zijn te dateren rond 730 na Chr. De munten zijn sinds 3 september voor enkele maanden te zien in de centrale hal van het museum.

De muntvondst werd door twee amateurarcheologen gedaan met een metaaldetector, in de kleigrond van een akker waar net maïs was gerooid. De manier waarop de munten aan elkaar vast zaten geklonterd, geeft aan dat er ooit een linnen zakje omheen zat. De munten wegen ongeveer 1 gram per stuk en vertegenwoordigden in de Middeleeuwen tezamen ongeveer de waarde van een koe, een lans of een schild. De muntschat is zeer waarschijnlijk met opzet in de grond verstopt, op een makkelijk te onthouden plek: de vindplaats ligt zo’n 150 meter van een weg die al in gebruik was vanaf de Romeinse tijd.

Muntschat Cothen. Foto door GeldMuseum, UtrechtNa onderzoek in het GeldMuseum (Utrecht) en restauratie door Archeoplan (Delft) werden de munten eind 2012 aangekocht voor de collectie Middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden. In de zomer van 2014 zal de muntschat het sluitstuk vormen van de grote tentoonstelling ‘Gouden Middeleeuwen’, over Nederland in de Merovingische periode (400-700 na Chr.).

Het Rijksmuseum van Oudheden is sinds 2010 begunstigde van de BankGiro Loterij. Het museum gebruikt de bijdrage van de BankGiro Loterij o.a. voor aankopen en restauratieprojecten.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's